Șoferii care vor staționa minute în șir cu motorul pornit pe drumurile publice ar putea fi amendați, potrivit unei legi care a trecut de Senat și este la un pas de promulgare.
Propunerea legislativă a venit după ce o asociație a demonstrat că în preajma școlilor și spitalelor, la orele de vârf, poluarea este de șapte ori mai mare decât limita admisă, scrie Știrileprotv.
Mai exact, o asociație a monitorizat timp de câteva luni la rând calitatea aerului în incinta a 44 de școli și spitale din București, rezultatele arătând că, în anumite intervale, în aproape 90 la sută dintre cazuri, poluarea produsă de mașini a fost și de 7 ori mai mare decât maxima admisă legal. Inclusiv în jurul cluburilor sportive sau instituțiilor care au ateliere pentru copii se stă cu motorul pornit.
„Atunci când ducem sau aducem copiii de la școală avem tendința să lăsăm motorul pornit și câte 10-20-30 de minute”, a declarat Oana Neneciu, director executiv Asociația Ecopolis.
Cei mai afectați de poluarea din trafic sunt copiii și romanii cu boli cronice.
„Poluarea auto se asociază cu foarte multe boli, unele foarte grave. De la boli pulmonare obstructive, astm, cancere, apoi vorbim de boli cardiovasculare”, a declarat Bogdan Mincu, medic primar pneumolog.
În acest context, proiectul de lege prevede ca orice staționare, adică oprirea unui vehicul cu motor termic pentru mai mult de 5 minute, pe un drum public din orașe și municipii, să fie interzisă.
Cu toate acestea, prevederea nu se aplică în cazul în care ne aflăm în trafic, de pildă la semafor. Sunt exceptate de la interdicția staționării și mașinile instituțiilor cu semnale speciale de avertizare luminoase, cum ar fi cele ale poliției și ambulanței dar și anumite utilaje, de pildă cele frigorifice.
Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută şi în Camera Deputaţilor.