Șoferii ar putea rămâne fără permisul de conducere dacă nu își plătesc amenzile de circulație în termen de 60 de zile. Proiectul de lege prevede ce aceștia să rămână fără carnet până în momentul în care le achită.
Cei care au inițiat proiectul de lege susțin că primăriile nu reușesc să încaseze banii din amenzile date șoferilor.
„Sunt zeci de milioane care se adună, mai ales la nivelul orașelor mari. Să-i eliminăm pe acei șmecheri din trafic care știu că oricâtă amendă ar primi, nu au nici o problemă și nu vor plăti. Autoritatea publică locală transmite informația către șeful Poliției rutiere, la fel ca atunci când conducătorul auto însumează cele 15 puncte și i se suspendă permisul de conducere. Mecanismul de aici încolo curge în mod similar”, a spus Laurențiu Leoreanu, inițiator lege.
Deși pentru șoferi nu este cea mai bună veste, primarii se bucură, întrucât așa ar putea să crească contribuțiile la bugetul local.
„Sunt foarte mulți rău-platnici în comuna Sadova, având în vedere că de-a lungul timpului procedurile de executare silită, pe care trebuia să le pună în aplicare primăria comunei, n-au fost foarte eficiente. Majoritatea posesorilor de permis n-au și alte bunuri ca rol în proprietate. Este foarte greu să faci executare silită în sensul în care trebuie să forțezi colectarea amenzilor neplătite”, a spus Horațiu Lazăr, primarul comunei Sadova din județul Dolj, potrivit digi24.ro.
Când au fost întrebați, unii dintre șoferi au părut a fi mulțumiți de noile reguli pe care le aduce proiectul de lege, însă, unii dintre aceștia spun că nu este o idee bună, atât timp cât lipsa de muncă este prezentă în toate domeniile.
Șofer: „Mi se pare o idee foarte bună, pentru că toată lumea e obligată, atâta timp cât greșește să plătească”.
Șofer: „Consider că ar fi un lucru bun. Probabil că i-ar face pe șoferi un pic mai civilizați”.
Șofer: „Nu cred că este o idee bună, având în vedere că e lipsă de forță de muncă în toate domeniile. Cred că mai bine ne-ar orienta altfel, muncă în folosul comunității”.
Șofer: „Păi și dacă trăiești din asta, dacă ești ca șofer, ce faci, nu mai muncești?”.
În 2022, polițiștii rutieri au dat peste 1,7 milioane de amenzi.