Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Nu se va introduce nicio formă de taxă în 2021. Cu siguranţă nu se va introduce niciodată taxa auto în forma în care a existat

Publicat: 21 01. 2021, 14:29

În acest an nu va fi introdusă „nicio formă de taxă”. Asigurările au fost date de ministrul Mediului, Tánczos Barna, care spune că în mod cert, în 2021, nu va fi introdusă o taxă auto în forma în care ea a existat până acum.

Ce spune ministrul Mediului despre introducerea unei taxe de poluare

„Nu se va introduce nicio formă de taxă anul acesta şi cu siguranţă nu se va introduce niciodată taxa auto în forma în care a existat, vreodată. În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin mijloacele de transport sunt 24 de state membre care aplică diverse forme de inhibare, de descurajare. Sunt trei state membre care nu au absolut nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, scopul statului nicăieri nu este obţinerea sumelor pentru bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare”, a declarat Tánczos Barna, joi, la Craiova, întrebat dacă este de așteptat să fie introdusă o taxă auto în acest an, informează News.ro.

Totodată, ministrul a spus că România trebuie să ia o decizie în privința soluțiilor pe care să le pună în practică în vederea reducerii poluării, mai ales în marile orașe.

„În niciun caz taxă auto, pentru că am văzut în zece ani că am pierdut toate procesele, este o întrebare dacă folosim taxarea poluării ca o soluţie de reducere a poluării, este o întrebare dacă folosim această soluţie la nivel naţional sau pe plan local, acolo unde avem probleme, pentru că principiul poluatorul plăteşte este un principiu… şi trebuie respectat de fiecare dată”, a mai declarat Tánczos Barna.

Record al cotelor de poluare din București, în seara zilei de 19 ianuarie

Declarațiile ministrului Mediului vin în contextul în care, în seara zilei de marți, 19 ianuarie, în București au fost depășite, din nou, cotele de poluare.

Indicele de calitate a aerului a depășit 100 ICA, indicândconcentraţii ridicate pentru PM2,5 (praf) şi PM10. Cele mai afectate zone au fost Piaţa Sudului, Libertăţii şi Băneasa Nord. În același timp, în centrul Capitalei nivelul depoluares-a apropiat de valorile maxime.

Și totul se întâmplă după ce, în noaptea de Crăciun, Bucureștiul a fost cel mai poluat loc din lume, asta deși șoselele au fost aproape goale.

Recent, primarul Capitalei, Nicușor Dan, spunea că unul dintre motivele pentru care în București sunt depășite frecvent cotele de poluare este reprezentat de arderile necontrolate.

„Pepoluare, nu știu ce s-a întâmplat în seara de Crăciun. Avem o insuficiență de senzori pe care ministerul a început să o completeze. Se mai întâmplă asta de 3 – 4 – 5 ori pe an, un fenomen în care lipsa curenților de aer face capoluarea să nu fie disipată. Se mai întâmplă și arderi necontrolate. Garda de Mediuare doar 10 oameni în București, care lucrează în schimburi. Sunt trei oameni într-un schimb. Nu e nici acea rețea pentru a vedea în timp realpoluarea. Rețeaua va fi extinsă”, a declarat Nicușor Dan.