Bugetul pus la dispoziţie de Ministerul Mediului pentru programul Rabla din acest an a crescut cu 33%, la 200 mil. lei (aprox. 45 mil. euro) odată cu majorarea numărului tichetelor ce vor putea fi emise de la 20.641 anul trecut la 25.000 de vouchere în acest an.
Majorarea din acest an vine după ce în 2014 au fost utilizate pentru prima dată în ultimii cinci ani toate tichetele. Anul trecut din cele peste 20.000 de maşini vândute, circa 10.000 au fost Dacia, care a deţinut 50% din program, urmată de Skoda cu 1.800 de maşini şi Renault cu 1.500 de automobile.
„Cuantumul primei de casare se păstrează la fel ca anul trecut, la 6.500 de lei pentru fiecare beneficiar, cu precizarea importantă că valoarea ecobonusurilor destinate achiziţiei de maşini mai puţin poluante s-a triplat. Dacă anul trecut valoarea ecobonusului a fost stabilită la 500 de lei, anul acesta valoarea unui ecobonus este de 1.500 de lei. Un beneficiar care doreşte o maşină mai puţin poluantă poate obţine maximum două ecobonusuri, în situaţia în care maşina aleasă respectă cumulat două dintre condiţiile stabilite. Accesarea a două ecobonusuri va duce la o sumă de 9.500 de lei (aprox. 2.100 euro) pe care AFM o va susţine în sistem nerambursabil în acest caz“, a declarat ministrul mediului Graţiela Gavrilescu, citată de Ziarul Financiar.
Anunţul cu privire la programul Rabla vine la doar câteva zile după ce Guvernul a aprobat un buget de 350 mil. lei pentru demararea programului Prima maşină, prin care cineva care nu a mai deţinut un autoturism nou va putea cumpăra unul cu dobândă subvenţionată la jumătate, de 3% plus ROBOR (aprox. 5,2% în prezent), banii fiind suficienţi pentru circa 15.000 de maşini noi.
În plus, un client va putea achiziţiona un autoturism nou prin ambele programe, unul fiind un bonus de mediu, iar al doilea unul pentru finanţare.