Mecanicii auto, tot mai puțini din România. Șoferii sunt puși pe liste de așteptare interminabile: „Se poate ajunge și la situația de a selecta clienții”

Publicat: 18 09. 2023, 10:20
Actualizat: 18 09. 2023, 10:34
Sursa Foto: Freepik

România se confruntă cu o criză de mecanici auto, întrucât tinerii nu se simt atrași de acest domeniu din cauza salariilor modeste și a volumului mare de muncă, desfășurat în condiții dificile.

2700 de locuri de muncă disponibile pentru mecanici auto

Cererea pentru service-uri auto depășește capacitatea specialiștilor cu experiență. Există 2.700 de locuri de muncă disponibile pentru mecanici auto, dar mulți tineri se orientează către alte domenii, iar cei cu experiență preferă service-urile neautorizate. Șoferii români suferă din cauza întârzierilor în service-uri.

Forța de muncă a ajuns să aibă o vârstă destul de înaintată, ducem lipsă de forță de muncă. Este criză de forță de muncă în piață, pe la service-uri se fac liste de așteptare și din motivul ăsta. Din păcate se poate ajunge și la situația de a selecta clienții în situația în care ai o cerere foarte mare de lucrări și nu ai cum să le faci față”, spune Dan Barbu, președinte Patronatul Operatorilor de Service Auto.

Florin încă frecventează un liceu în sistem dual și se simte foarte încântat de experiența sa. Cu toate acestea, el observă că majoritatea colegilor săi par să ia în considerare să renunțe la acest domeniu, în ciuda faptului că oferta educațională este foarte diversificată și bogată, scrie Stirileprotv.ro.

Industria auto se confruntă cu o criză globală a forței de muncă

„La învățământul dual operatorul economic contribuie cu o sumă de bani care este egală cu suma de bani, bursa profesională oferită de statul român. Ulterior se semnează un contract între școală, operator economic și părinte, în acel contract nu e stipulat nicăieri că elevul după absolvirea studiilor trebuie să rămână la locul de muncă pentru care a fost pregătit la operatorul respectiv”, a precizat Prof. Marinela Culea, director Liceul Cezar Nicolau.

Școlile profesionale au adaptat programele lor pentru a include cursuri axate pe mașinile electrice, pentru a răspunde cererii în creștere pe piață. Cu toate acestea, în industria auto, există o criză de forță de muncă la nivel global, care se simte profund.