Ai achiziționat sau ai de gând să cumperi o mașină la MÂNA A DOUA? E OBLIGATORIU să vezi acum LISTA de AICI

Ai achiziționat sau ai de gând să cumperi o mașină la MÂNA A DOUA? E OBLIGATORIU să vezi acum LISTA de AICI

Tot mai mulţi români intenţionează să îşi cumpere o maşină la mâna a doua.
Anul trecut, pe piața autohtonă de mașini second-hand s-au făcut aproape 500.000 de tranzacții, iar trendul este unul ascendent.
Dacă te afli în căutarea unei maşini rulate, iată 7 sfaturi de care trebuie neapărat să ţii cont.

1. Reputația și fiabilitatea modelului sunt foarte importante. Înainte de achiziția unei mașini fă o cercetare în piață și verifică neapărat care este modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Identifică, de asemenea, o sursă sigură pentru achiziție, cum este, de exemplu, cea de licitatii masini și care te va ajuta să faci tranzacție sigură și de încredere, decât să apelezi la surse mai puțin bune, scrie forbes.ro.

2. Exteriorul mașinii este primul lucru cu care trebuie să începi verificarea propriu-zisă a mașinii. În principal, trebuie să vezi cum se aliniază elementele caroseriei mașinii, dacă elementele principale (portierele, capota, plafonul, ușa portbagajului etc.) prezintă denivelări sau diferențe de culoare, dacă există diferențe vizibile între îmbinări, starea jantelor și cum funcționează luminile exterioare și ștergătoarele.

3. Interiorul mașinii trebuie, de asemenea, verificat cu atenție ceea ce presupune să te uiți la toate sistemele de la bordul aerovehiculului, la obiectele din interiorul acestuia care îți pot da foarte multe indicii despre gradul de uzură al mașinii și la eventualele urme de rugină de sub mochetă. Problemele pe care le identifici în habitaclu, la fel ca și cele de la exteriorul mașinii îți pot aduce reduceri semnificative de preț, în timpul negocierilor de preț.

4. Documentele mașinii trebuie, de asemenea, să se afle în atenția ta. În principal, este vorba despre cartea de identitate a mașinii, cartea de service, fișa fiscală și certificatul de înmatriculare. Verificarea acestora îți va arăta dacă reviziile s-au făcut la timp, cine este proprietarul mașinii și dacă numărul de kilometri parcurși este real, dacă au fost achitate taxele, dacă există datorii sau dacă au existat accidente.

5. Seriile mașinii de pe caroserie și motor sunt foarte importante, întrucât acestea sunt dovada că mașina nu este furată. Orice mică modificare sau bănuială că seriile nu ar fi originale ar trebui să îți dea de gândit și să te facă să renunți la tranzacție, mai ales că riști să fii acuzat de complicitate la furt. Specialiștii care reușesc cel mai bine să facă această verificare sunt cei de la stațiile ITP sau service-urile autorizate.

6. Verificarea funcționării mașinii o poți face, în primul rând, printr-un test drive în timpul căruia poți urmări dacă direcția mașinii este bună (inclusiv în curbe), dacă frânele funcționează cum trebuie și dacă se aud sunete suspecte care pot trăda anumite defecțiuni. Cea mai sigură metodă de verificare rămâne însă vizita într-un service unde un mecanic poate foarte ușor să verifice starea mașinii.

7. Numărul de kilometri este foarte important, întrucât acesta îți poate indica durata de viață a mașinii. De multe ori, numărul de kilometri este falsificat, așa că trebuie să fii foarte atent în cazul acestuia. Poți să suni la service-ul unde s-au făcut reviziile și să verifici dacă documentele mașinii nu sunt false și, de asemenea, poți verifica numărul de kilometri efectuați de la ultima revizie și până la vânzare, care reprezintă un alt indiciu important.

Deși numărul de kilometri este cel mai important criteriu de achiziție, trebuie să fim mult mai atenți la istoricul de accidente al mașinilor, statisticile arătând că aproximativ 70% din autoturismele rulate vândute anul trecut în Româniaau avut cel puțin un incident de acest tip.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`