Maşinile diesel au zilele numărate.
Mai multe state europene, printre care şi România, riscă sancţiuni dure din partea Comisiei Europene pentru că nu au luat măsuri clare pentru reducerea a poluării în marile orașe.
Astfel, forul comunitarar purea reclama la Curtea Europeană de Justiţie ţările în care se depăşeşte permanent limita de noxe şi particule ultrafine.
Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, dar și România, se numără printre cele nouă ţări luate în vizor de autorităţile de la Bruxelles.
Potrivit playtech.ro, există riscul ca unele dintre aceste state să fie obligate să limiteze accesul vehiculelor diesel în orașele foarte mari, acolo unde gradul de poluare depășește cu mult limitele admise.
Cifrele sunt de-a dreptul alarmante, în condițiile în care peste 500.000 de oameni mor în țările ce fac parte din Uniunea Europeană din cauza gradului ridicat de poluare produs de noxe şi particulele ultrafine. Germania este cea mai poluată țară din Europa si a înregistrat 81.160 de decese în anul 2014, potrivit unui raport apărut în 2017.
Reprezentanţii ţărilor vizate au avut o discuție în ianuarie, la Bruxelles, cu Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu. Potrivit presei germane, Vella le-ar fi spus miniștrilor că „termenele limită au expirat de ceva vreme. Nu mai putem amâna sancțiunile”.
Mai multe mari oraşe europene au luat deja măsuri împotriva automobilelor pe motorină.
În Roma vor fi interzise maşinile diesel în centru începând cu anul 2024. În Germania, autoritățile sunt pe cale să ia aceleași măsuri după ce justiția germană a permis orașelor să interzică maşinile diesel.
În România, Primăria Bucuresti intenționează să interzică accesul în centrul orașului a peste 74% din mașini, acelea care nu respectă normele de poluare Euro 5 și Euro 6.
Cele mai toxice substanțe din cauza cărora mii de oameni mor anual sunt particulele fine (PM2,5 – pulberi cu diametrul sub 2,5 microni). Conform statisticilor, acestea ucid în fiecare an 428.000 de oameni în Europa, dintre care 399.000 în statele din Uniunea Europeană. Următoarea substanță toxică este dioxidul de azot cu 78.000 de victime, urmat ozon cu 14.000 de victime.