O instanţă din Stuttgart a decis să interzică tehnologia diesel în oraşul de origine al Mercedes-Benz şi Porsche.
Judecătorul a interzis conducerea vehiculelor diesel, considerând că aceasta ar fi singura soluţie pentru curăţarea rapidă a aerului.
Astfel, decizia lui poate influenţa şi alte procese similare din Germania.
Pe de altă parte, producătorii de automobile, guvernul federal şi unele state germane încearcă să evite interdicţiile, anunţând în schimb retrageri pentru îmbunătăţirea emisiilor.
Vânzarea maşinilor diesel şi pe benzină ar putea fi interzisă în Marea Britanie până în 2040.
Anterior, Guvernul britanic anunţa că ia în calcul interzicerea vânzării tuturor noilor autovehicule diesel şi benzină până în 2040, în încercarea de a încuraja oamenii să treacă la vehicule electrice şi hibride.
În paralel, Marea Britanie ar putea impune noi taxe de poluare în conformitate cu planurile guvernamentale, luându-se în calcul şi impunerea unor restricţii dure asupra celor mai poluante vehicule diesel, din 2020, pentru a reduce nivelul emisiilor nocive de dioxid de azot.
De asemenea, ministrul francez al Mediului, Nicolas Hulot, anunţa că Franţa intenţionează să interzică vânzările de autoturisme pe benzină şi motorină până în 2040.
Și Norvegia, care are cea mai mare rată de penetrare a maşinilor electrice din lume, şi-a setat drept ţintă permiterea numai a vânzărilor de maşini 100% electrice sau hibride plug-in până în 2025. Olanda a solicitat o interdicţie până în 2025 a autovehiculelor cu motorină şi benzină, iar unele state federale din Germania sunt dornice să renunţe la ele până undeva în jurul anului 2030.
India, unde zeci de oraşe sunt afectate de poluarea periculoasă a aerului, se grăbeşte să nu mai vândă maşini pe benzină sau diesel până în 2030 şi a declarat că vrea să introducă maşinile electrice „într-un mare fel”.
China cumpără jumătate din vehiculele electrice din lume, în mare parte pentru că guvernul exercită presiune pozitivă în acest sens, prin subvenţii, scrie Adevărul.
Chiar şi în Statele Unite ale Americii, naţia maşinilor 4X4, o camionetă electrică este cea mai bine vândută maşină, datorită creditelor fiscale federale generoase şi a programelor de stat, care împing producătorii să dezvolte mai multe vehicule electrice până în 2025.