Mașina electrică românească fabricată în Cluj, vedetă pe drumurile orașului. Cum arată bijuteria pe patru roți (VIDEO)

Publicat: 20 09. 2023, 13:30
Actualizat: 20 09. 2023, 14:00
Foto: Cluj24.ro

Un vehicul electric dezvoltat și produs în Cluj-Napoca, a început etapa de testare. Prototipul a primit deja aprobarea RAR pentru a efectua teste pe drumurile publice, iar următorul pas implică lansarea unei ediții limitate de aproximativ cinci unități. Mașina electrică „Made in Cluj” se distinge prin caroseria sa fabricată din fibră de carbon și o impresionantă autonomie de 300 de kilometri.

Mașină electrică românească fabricată la Cluj

Proiectul a fost lansat acum patru ani de startup-ul NewCar4Future, având ca principal investitor pe Voicu Oprean, fondatorul AROBS Transilvania Software din Cluj. Acesta a colaborat cu Szabo Peter din Târgu Mureș pentru design și a implicat și alți parteneri. Prototipul a fost dezvoltat la Cluj-Napoca, a primit numere de înmatriculare pentru teste și a fost omologat de RAR, scrie Cluj24.ro.

„Este o mașină electrică gândită, concepută și dezvoltată la Cluj-Napoca. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), cu firme și persoane fizice pasionate de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos, dar și foarte concurențial. În acest proiect am reușit să îmbinăm talente și resurse de design, inginerie mecanică, electrică și electronică, dar și hardware și software. Marea provocare este acum atragerea de fonduri pentru prima serie de producție”, a declarat Voicu Oprean, investitor principal NewCar4Future, fondator și CEO al AROBS, potrivit sursei citate.

Mașina a fost omologată pentru teste pe stradă și urmează să fie produsă într-o serie limitată de aproximativ 5 exemplare. Este construită din fibră de carbon, cântărește 2 tone și atinge o viteză maximă de 120 km/h. Interiorul are 4 locuri și este din piele ecologică. Bateriile românești alimentează două motoare electrice în roțile din spate, oferind o autonomie de 300 km. Prototipul are frână regenerativă și înlocuiește oglinzile laterale cu un sistem de camere video și două ecrane în bord.

Mașina futuristă are un bord electronic cu touchscreen pentru schimbarea vitezei și afișarea datelor despre baterie și motor. Portierele se deschid cu un senzor și se controlează cu smartphone-ul. Prototipul va fi prezentat la CES Las Vegas în ianuarie, iar dezvoltatorii caută finanțare pentru transportul cu vaporul în SUA.