Mare atenție! Cât timp pot circula șoferii cu parbrizul spart, conform legii

Mare atenție! Cât timp pot circula șoferii cu parbrizul spart, conform legii
Sursă foto: captură YT

Mare atenție, șoferi! În cazul în care aveți parbrizul spart la autoturism, trebuie să știți că aveți un timp limită, la dispoziție, ca să-l puteți înlocui.

Din ce e realizat parbrizul

Unii șoferi ignoră această problemă, dar iată că legea din România nu vă permite să circulați cu parbrizul spart, dacă e o avarie majoră, împiedicând o vizibilitate optimă.

În prezent, parbrizul este considerat un element de siguranță al vehiculului, pentru care se folosește o sticlă special tratată și laminată, mult mai rezistentă decât cea din care era realizat acum mai mult timp.

Principalul avantaj este că, atunci când se sparge, acesta nu cade și nu reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Cât timp pot circula șoferii cu parbrizul spart

În cazul în care parbrizul are o avarie minoră, de exemplu, e un punct în care a sărit sticla, atunci aceea nu e considerată avarie majoră, și nici dacă apare o fisură într-un colț al parbrizului, informează ProMotor.

Însă, dacă avaria este una majoră, iar fisura afectează o suprafață mare a parbrizului sau împiedică vizibilitatea șoferului, atunci acesta trebuie înlocuit.

Și pentru că e necesară obținerea unui aviz ca să fie efectuată această reparație, atunci șoferii au la dispoziție 30 de zile să înlocuiască parbrizul, din momentul în care a fost eliberat documentul. În plus, legea stabilește că toți conducătorii auto au la dispoziție 24 de ore să raporteze un incident rutier.

Așadar, din punct de vedere al legii, șoferii pot circula cel mult 31 de zile cu parbrizul spart. Desigur, dacă avaria este una majoră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)