Lista numerelor de înmatriculare interzise în România. Ce combinații de litere nu sunt permise
Numărul de înmatriculare al unui autoturism este cel mai important element de identificare în trafic, iar polițiștii rutieri pot chiar și să rețină mașinile care circulă fără astfel de plăcuțe. Deși combinațiile de litere pe care le vedem în trafic sunt de tot felul, nu toate orice asociere este permisă.
O listă întocmită de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) cuprinde peste 1.500 de combinații de litere care nu pot fi folosite la înmatricularea unui autovehicul, transmite Autovit.ro.
O categorie specială este alcătuită din numerele pe care le poartă instituțiile ce pot folosi plăcuțe speciale de înmatriculare. Cele mai cunoscute sunt:
- CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români
- TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular
- MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi
- A – autovehiculele Armatei Române
- FA – autovehiculele Forțelor Armate
- ALA – autovehiculele Aviației române
Legislația prevede că orice instituție publică poate solicita DRPCIV blocarea unor combinații de litere pe care le utilizează cu precădere sau care lasă impresia că ar aparține unor oficiale. Cele mai cunoscute instituții care au făcut acest lucru sunt:
- Guvernul României – GUV
- Camera Deputaţilor – DEP
- Senat – SNT
- Serviciul Român de Informaţii – SRI
- Poliţia Română – POL
Numerele de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă sunt și ele interzise de lege
De asemenea, autoritățile au eliminat combinațiile care încep cu litera „I” sau cu litera „O”, având în vedere că, în condiții de vizibilitate redusă, ar putea fi confundate foarte ușor cu cifra „1” sau cu cifra „0”.
Alte combinații interzise sunt:
- DAI
- PIX
- TOV
- ROM
- COW
- POC
Există mulți șoferi care nu aleg un număr preferențial și care se mulțumesc cu asocierea de litere care le este repartizată de DRPCIV. Totuși, au fost cazuri când unii s-au văzut nevoiți să le refuze odată ce le-au primit, având în vedere diversele conotații pe care le aveau. Astfel, autoritățile au introdus și alte numere interzise „din oficiu”. Câteva exemple sunt:
- BOU
- BOY
- GAY
- JAF
- JEG