La ce vârstă are voie un copil să stea pe locul din față al mașinii. Ce prevede Codul Rutier din România

La ce vârstă are voie un copil să stea pe locul din față al mașinii. Ce prevede Codul Rutier din România
Sursa Foto: Freepik.com

Cu toate că cei mici își doresc cu ardoare să stea pe scaunul din față al mașinii, există reguli de care părinții ar trebui să țină cont în această privință, deoarece siguranța copiilor este foarte importantă atunci când se află într-un autovehicul.

La vârstă au voie copiii să stea pe scaunul din față

Șoferii trebuie să aibă în vedere faptul că cei mici nu au voie pe scaunul din față și nici în brațele pasagerului din partea dreaptă, dat fiind că ei pot sta doar într-un scaun special.

Mai mult decât atât, aceștia trebuie să fie supravegheați până la o anumită vârstă și de un alt adult, aflat pe bancheta din spate a mașinii.

Legislația rutieră stabilește că vârsta la care copiii pot sta în față este 12 ani, însă asta doar dacă au o înălțime mai mare de 1,50 metri și sunt fixați cu sisteme de siguranță, precum centura de siguranță.

Șoferii trebuie să cunoască regulile din Codul Rutier, astfel pot primi amenzi de aproape 1.000 de lei, notează promotor.ro.

Șoferii trebuie să țină cont de mai multe reguli

Legea circulației prevede la Art. 97 următoarele obligații:

  • Copiii cu o înălțime de până la 1,35 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri […] doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • Copiii cu o înălţime de peste 1,35 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • Transportul copilului în condițiile prevăzute anterior se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`