Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto. Ordonanța 49/2019 reglementează activitățile de transport alternativ, ca cele practicate de Uber, Yango, Bolt sau Clever.
Proiectul de lege a fost adoptat pe 22 octombrie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Una dintre modificările cuprinse în lege este prelungirea perioadei de tranziţie a celor afectaţi de reglementările ordonanței până la 1 februarie 2020.
Potrivit legii, companiile care desfășoară operațiuni de transport alternativ trebuie, printre altele, să obțină un aviz tehnic de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pentru platforma digitală, să plătească anual la stat o taxă de 50.000 de lei și să înființeze o sucursală în România.
Autoturismele folosite pentru transportul alternativ trebuie să aibă maxim 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto, să nu fie mai vechi de 15 ani și să aibă inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni.
Iar printre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească șoferii sunt vârsta de cel puţin 21 de ani, deținerea unui permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani și să nu aibă condamnări pentru infracțiuni.