Trei ingineri din Republica Moldova, cu experiență în industria auto, au dezvoltat un kit care poate transforma orice Dacia Logan într-un automobil 100% electric, în cadrul unui proiect susținut de Universitatea Tehnică din Moldova.
Cum Dacia Logan este unul dintre cele mai populare automobile cu propulsie tradițională în Republica Moldova, Maxim Conoplin, Oleg Sargu și Victor Damaschin și-au dorit să îl transforme în unul electric, dezvoltând un kit care să poată fi replicat și pe viitor, sau mai exact să poată fi instalat pe orice alt exemplar, potrivit piataauto.md.
Acestea fiind spuse, inginerii au căutat soluții practice, care să facă proiectul unul viabil. Au ales să instaleze un electromotor pe Logan, iar poziționarea lui cea mai la îndemână este în apropierea cutiei de viteze, în locul motorului cu ardere internă. Electromotorul produce 30 kW putere, adică 41 CP, dar cuplul este simțitor mai mare și este livrat instantaneu comparativ cu motorul termic.
Bateria aleasă a fost una pe bază de fosfat de fier și litiu. Bateria de tip LiFePo4 este una din cele mai accesibile și durabile, cu o performanță în general predictibilă. Totuși, are și câteva dezavantaje, iar printre acestea se numără denistatea mai mică de stocare a electricității și poate chiar faptul că operează la un nivel mai redus ca voltaj, în cazul bateriei instalate pe Dacia Logan din Republica Moldova fiind vorba de 72 V.
Potrivit publicației citate, exemplarul de test Dacia Logan a trecut cu succes conversia electrică, motorul, controller-ul și bateria fiind montate, toate funcționând în regim de testare. Automobilul a trecut prin teste pe teritorii închise, iar calculele de consum și capacitate arată că, pentru acest Logan 100% electric, autonomia ar putea fi de circa 120 de kilometri în regim urban. În prezent, mașina este în proces de obținere a autorizațiilor pentru testele pe drumuri publice.