O familie de români lăsă lunar 15% din venituri în benzinării, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează B1 TV. Cei mai mulţi bani îi dau locuitorii Capitalei şi cei din Transilvania, care cheltuie de două ori mai mult, faţă de restul regiunilor.
Potrivit statisticilor, în ultimul an, şoferii au chetuit pe carburanți, în medie 230 de lei, adică aproximativ 15 la sută din bugetul familiei.
Cei mai mulți bani au fost lăsați în benzinăriile din București și din Transilvania, unde românii cheltuie peste 400 de lei lunar pentru combustibili.
”Benzina în România este cea mai scumpă. Am fost și în Bulgaria și în Grecia și este mult mai ieftin.Renunțăm la multe alte plăceri ale vieții ca să băgăm benzină, să circulăm”, spune un bucureștean.
”Raportat la veniturile unei familii, suma consumată pe carburanţi este mare. Asta arată că parcul auto este învechit încă, sunt automobule cu consum mare şi foarte poluante. Nu există o solidaritate ca automobilul să fie utilizat nu numai de posesor, ci şi de vecinii acestora pentru locurile de muncă pe care le au”, a declarat analistul economic Mircea Coșea.
În această situaţie, puţini dintre şoferi reuşesc să-şi umple rezervorul lunar.
Potrivit INS, în 46 de gospodării din 100 românii au măcar o maşină. La polul opus, cu cele mai mici cheltuieli pe combustibil se află agricultorii care dau în medie, mai puţin de 21 de lei lunar
pentru benzina sau motorina necesare pentru utilaje, în condiţiile în care mulţi nu au niciun autoturism.
Din acelaşi studiu mai reiese că la ţară, unde 19% din gospodării au un autovehicul, cheltuiala acestora e de doar 32,3 lei lunar. În acelaşi timp, în mediul urban, unde în 34,5 de procente dintre gospodării există măcar o maşină, româii plătesc dublu pentru combustibil, adică 66 de lei lunar.