Infotrafic: Incendiile de vegetație s-au înmulțit. Șoferii sunt rugați să evite perdelele de fum

Publicat: 22 03. 2012, 10:38
Foto: evz.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în ultima perioadă s-au înmulţit incendiile de vegetaţie, izbugnite în imediata apropiere a arterelor rutiere, iar din această cauză traficul rutier se desfăşoară cu dificultate. De cele mai multe ori fumul pătrunde pe suprafaţa carosabilă, reduce vizibilitatea şi din această cauză se pot produce accidente rutiere grave.

În aceste condiţii, le solicităm participanţilor la trafic, dar şi celorlalţi cetăţeni să anunţe autorităţile la numărul de urgenţă 112, imediat ce observă incendii de vegetaţie, pentru ca pompieri să sosească în timp util, dar şi pentru ca echipajele de poliţie rutieră să ia măsuri de prevenire a accidentelor de circulaţie, în cazul în care fumul degajat reduce vizibilitatea în zona drumurilor.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu intre în perdelele de fum, pentru că riscul unor coliziuni în lanţ este extrem de ridicat.

În cazul autostrăzilor, autovehiculele trebuie oprite pe benzile de circulaţie, în ordinea sosirii, punând în funcţiune luminile de avarie. Banda de urgenţă trebuie lăsată liberă, aceasta fiind destinată autovehiculelor de intervenţie.

Pe celelalte drumuri, oprirea se va face în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi.

Reamintim proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri, cu titlu sau fără titlu, că le este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a primăriilor şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile respective. “Conform prevederilor H.G.R. 537/2006, “arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, precum şi ale prevederilor O.G. nr. 195/2005, privind protecţia mediului : „Miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu. Vinovaţii vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 3.000 la 6.000 lei, persoanele fizice, iar persoanele juridice, cu amenzi de la 25.000 la 50.000 lei” .