Importanța alinierii roților unei mașini. Iată ce trebuie să știi

Importanța alinierii roților unei mașini. Iată ce trebuie să știi

Trăim într-o perioadă în care a avea o mașină nu reprezintă un moft, ci o reală necesitate dacă vrei să-ți îmbunătățești considerabil calitatea vieții. Dar pentru ca aceasta să te ajute în orice moment să te bucuri de viața pe care ți-o dorești, este important să o întreții cum se cuvine.

Din păcate, unii șoferi își fac griji pentru starea anvelopelor mașinii doar atunci când observă că se uzează sau fac pană. Cu toate acestea, aceasta poate fi o problemă serioasă. Prin urmare, trebuie să fii conștient în permanență de importanța diferitelor sarcini de întreținere care vor afecta buna funcționare a acesteia.

Una dintre ele este alinierea roților. În ce constă acest proces și cum influențează el performanța unui vehicul? Dacă vrei să afli mai multe despre el, trebuie să citești următorul articol!

Ce este alinierea roților?

Procesul de aliniere sau de geometrie roți constă în reglarea suspensiei unei mașini, adică a sistemului care face legătura dintre caroseria vehiculului și roți. Trebuie remarcat faptul că acest lucru nu reprezintă o ajustare a roților sau anvelopelor în sine, ci a unghiurilor acestora, deoarece asta afectează modul în care acestea vin în contact cu drumul.

În timpul alinierii, mecanicul ar trebui să acorde atenție următoarelor trei aspecte:

  • Camber- Unghiul format între axa verticală a roții și axa verticală a vehiculului. Acest unghi este crucial pentru performanța vehiculelor la viraje.
  • Unghiul de fugă (Toe)- Unghiul de fugă reprezintă unghiul dintre axa de direcție a vehiculului și o linie verticală, privit din lateral. Ajustarea unghiului de fugă indică direcția în care anvelopele sunt orientate (spre interior sau exterior) în comparație cu linia centrală a vehiculului.
  • Unghiul de convergență (Caster) – Unghiul de rulare, cunoscut și sub denumirea de unghi de convergență, contribuie la echilibrarea direcției, stabilității și virajului. Mai precis, acesta reprezintă unghiul axei de direcție când este observat lateral față de vehicul. Dacă este pozitiv, axa de direcție se va înclina spre șofer. În cazul unghiului de convergență negativ, axa de direcție se înclină către partea din față a vehiculului.

Importanța alinierii roților

Pentru a înțelege importanța alinierii roților unui vehicul, îți vom dezvălui trei motive pentru care nu ar trebui să uiți de această sarcină legată de întreținerea corespunzătoare a mașinii:

1. Oferă o experiență de condus în siguranță

Dacă roțile sunt aliniate greșit, mașina se poate deplasa în orice parte. Acest lucru ar putea îngreuna condusul, deoarece ar trebui să ajustezi constant anvelopele pentru a compensa defecțiunea, care la rândul său ți-ar distrage atenția de la șosea. Din acest motiv, putem spune că alinierea este esențială pentru a te bucura de o călătorie în siguranță.

2. Reduci costurile legate de combustibil

Există o corelație directă între alinierea roților și costurile legate de combustibil. O mașină cu roțile aliniate corect tinde să aibă un consum mai bun de combustibil decât una ale cărei roți sunt aliniate greșit. Acest lucru se datorează faptului că roțile nu funcționează corect împreună. În acest caz, motorul va trebui să muncească mai mult pentru a deplasa vehiculul, influențând astfel eficiența combustibilului.

3. Prelungește durata de viață a anvelopelor

Anvelopele se uzează neuniform dacă conduci o mașină ale cărei roți nu sunt aliniate. De fapt, același lucru este valabil și pentru sistemele de suspensie și de direcție. Acest lucru îi poate reduce durata de viață, așa că va trebui să înlocuiești frecvent anvelopele și alte componente ale mașinii.

Pe de altă parte, dacă acorzi atenție acestui proces de calibrare, vei economisi sume mari de bani întrucât nu vei investi în reparații și piese de schimb. Aliniind roțile în mod regulat, poți preveni diverse probleme înainte ca acestea să se transforme în reparații costisitoare.

Acestea fiind zise, ai grijă de mașina ta, căci nu vei regreta!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`