Noua formulă a taxei auto, numită timbru de mediu, a fost adoptată în cadrul ședinței de Guvern de marți.
Noua formulă de calcul va conduce la o creștere de 10% a sumei de plată pentru mașinile Euro 3 și Euro 4 și o scădere de cel puțin 60% pentru mașinile Euro 1, Euro 2 și non-euro.
Ordonanța mai prevede că cei care au plătit taxa de mediu în ultimul an își pot cere diferența de bani înapoi, dacă noua valoare este sub cea plătită în perioada ianuarie 2012-februarie 2013.
„Ordonanța de urgență va intra în vigoare din 15 martie, până atunci urmând să fie adoptate de Guvern normele metodologice pentru aplicarea acesteia. Ca și noutate, timbrul de mediu este un instrument necesar pentru înnoirea parcului auto, concomitent cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, angajament față de Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Potrivit acesteia, formula de calcul adoptată se va calcula în funcție de emisia de dioxid de carbon și nu de capacitatea cilindrică, ca în cazul variantei actuale.
Timbrul de mediu va fi calculat în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.
Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel.
Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere.
Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că, pentru prima dată, vor exista prime acordate de stat persoanelor care înmatriculează maşini electrice sau total nepoluante.