Francezii vor să interzică mașinile diesel în marile orașe

Francezii vor să interzică mașinile diesel în marile orașe
Foto: Leftlanenews.com

Automobilele care folosesc motorina au început să fie privite cu ochi răi din momentul în care Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că noxele emise de ele sunt cancerigene. Iar acum, francezii vor să interzică circulația automobilelor diesel în marile orașe începând din anul 2015, primul dintre acestea urmând să fie Parisul.

Doi politicieni francezi de stânga sunt cei care stau în spatele acestei inițiative legislative. Astfel, ideea îi aparține lui Jean-Marie le Guen, membru al Parlamentului Franței. El a scris pe site-ul său că circulația tuturor vehiculele diesel (mașini, dube, autobuze) trebuie interzisă în Paris, pentru îmbunătățirea calității aerului din oraș.

Ideea lui este susținută și de senatorul Jean-Vincent Placé, care a adăugat că interdicția ar trebui aplicată în toate marile orașe din Franța. În plus, el a adăugat că Guvernul francez ar trebui să interzică vânzarea de motorină în viitorul apropiat și le-a sugerat producătorilor auto precum Peugeot să nu mai dezvolte sistemele de propulsie hibridă cu motoare diesel și electrice.

”Interzicerea motorinei este inevitabilă”, a explicat Guen în cadrul unui intervui acordat publicației Liberation.

”În Paris, cantitatea de microparticule ce provin din motorină depășește normele europene. Noxele emise de motoarele diesel cauzează diferite tipuri de cancer, lucru calculat, testat și dovedit de mai mulți oameni de știință”, a subliniat Jean-Marie le Guen.

Guvernul socialist francez nu este în totalitate de acord cu ideea, dar a precizat că vor fi înființate zone cu aer curat în șapte orașe franceze, pe parcursul următorului an, ca parte a unui program pilot.

Motorina este semnificativ mai ieftină decât benzina în aproape toată Franța, prin urmare, mașinile diesel sunt preferatele francezilor. Potrivit Leftlanenews.com, din ianuarie și până în august anul curent 83,5% dintre noile mașini din Franța sunt propulsate de un motor diesel, o creștere de 72% față de 2011.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`