EXCLUSIV // România și Danemarca, țările din UE cu cele mai puține furturi de mașini anuale raportate la 100.000 de locuitori. Cele mai mari cifre, în vest
Topul țărilor cu cele mai multe furturi de mașini este dominat de Italia, Cehia și Suedia. Din acest punct de vedere, România este într-o poziție onorabilă.
Italia înregistrează cel mai mare număr de furturi de autoturisme din Europa, în medie 276 la 100.000 de locuitori pe an. Pe locul secund se află Cehia, cu 274 de furturi pentru același eșantion, urmată de Suedia, cu 266 de furturi la 100.000 de persoane, anual.
Urmează Franța, cu 261 de furturi la 100.000 de persoane și Grecia, cu 255 de furturi. Cea mai sigură țară din Uniunea Europeană în privința infracțiunii de furturi de mașini este Danemarca, stat în care au fost consemnate doar cinci furturi raportate la 100.000 de locuitori.
România, țara cu cele mai puține furturi de mașini din UE, după Danemarca
Vestea bună este că România este a doua din acest punct de vedere, cu o medie de 14 furturi la 100.000 de locuitori, urmată de Liechtenstein și Croația, cu 22 de furturi.
Ionel Babuș, președinte al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor (FSDPR), a declarat pentru B1.ro că tendința este în scădere în România, în ceea ce privește furturile de mașini.
„Deținem foarte bine controlul asupra acestei infracțiuni, de furturi de mașini și cred că la noi situația este în scădere.
Acum, că infractorii din România au plecat în străinătate și fraudează… Și acolo îi avem în evidență. Prin intermediul atașaților ne facem datoria și oricând suntem lângă acele instituții ale statelor din Europa, atunci când ne solicită sprijinul. Colaborăm foarte bine cu polițiile internaționale”, a declarat Ionel Babuș.
Cele mai multe furturi zilnice au fost raportate în Franța – 474 de plângeri zilnice, adică 20 la fiecare oră, Italia – 455 de furturi zilnice, Marea Britanie – 272 de plângeri și Germania – 159.
Studiul realizat de Confused.com are în vedere perioada 2011-2019.
Cum scazi riscul ca mașina să-ți fie furată
Riscul ca mașina să vă fie furată este diminuat semnificativ prin aplicarea unor măsuri de securitate la îndemâna oricărui proprietar de autoturism sau doar șofer. Printre acestea, montarea de alarme și încuietori pentru volan. De asemenea, se recomandă gravarea numărului de identificare al vehiculului (VIN) pe geamuri.
În plus, este recomandat ca mașina să fie parcată cu frâna de mână și în viteză, cu roțile orientate spre bordură. Astfel, misiunea hoților, de a tracta mașina, va fi mult complicată și implicit, riscul de furt va fi diminuat în mod semnificativ.