Directivă UE: Apneea în somn, sindromul care poate lăsa șoferii români fără permis

Directivă UE: Apneea în somn, sindromul care poate lăsa șoferii români fără permis
Foto: promotor.ro

Șoferii care vor fi diagnosticați cu apnee în somn (dereglări ale somnului) și nu se vor trata, vor rămâne fără permis, potrivit unei directive a Uniunii Europene.

Astfel, pentru obținerea permisului auto ori pentru reînnoire va fi necesar un aviz autoritzat care să ateste dacă persoana în cauză suferă de apnee în somn.

Acest sindrom este cotat de specialiștii europeni cu un grad al riscului de producere a accidentelor de 3,7%, în timp ce alcoolismul are doar două procente.

UE recomandă ca avizul medical în astfel de cazuri se fie reînnoit la intervale care nu depăşesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1 (amatori) şi un an pentru conducătorii auto din grupa 2 (profesionişti), scrie Adevărul.

În România, directiva europeană nu are drum lin pentru că spitalele românești nu sunt dotate cu aparatura necesară depistării sindromului, tratamentele nu pot fi decontate de Casa de Asigurări, iar medicii sunt obligați prin legislație să păstreze confidențialitatea diagnosticării și tratării pacienților.

Marți, reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie, Philips Respironics și M2000 Multimedia Systems au lansat o aplicaţie smartphone de informare şi testare a sindromului apneic, numită „Help! Snoring”.

Aplicația conține un chestionar cu mai multe întrebări referitoare la anumit simptome care îi ajută pe șoferi să afle dacă suferă de apnee în somn.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`