Detaliul din Codul Rutier pe care nu trebuie să îl ignori. Ce se întâmplă dacă depășești limita de viteză cu 1 km/h

Detaliul din Codul Rutier pe care nu trebuie să îl ignori. Ce se întâmplă dacă depășești limita de viteză cu 1 km/h
Sursa Foto: Freepik.com

Se pare că Noul Cod Rutier stabilește reglementări detaliate care îi afectează pe toți șoferii, inclusiv pe cei care depășesc limita aparent inofensivă de 1 km/h.

Chiar și o diferență atât de mică poate atrage amenzi, iar în anumite condiții, sancțiunile pot fi considerabile.

Ce se întâmplă dacă depășești viteza legală cu 1 km/h

Potrivit legislației rutiere, există diferite limite de viteză pe diverse sectoare de drum, variind de la 5-10 km/h în zonele rezidențiale până la maxim 130 km/h pe autostrăzi.

Ca atare, o persoană poate circula cu 81 km/h într-o zonă cu limita de 80 km/h, fără a risca să fie sancționată.

Pe de altă parte, acest prag de toleranță nu se aplică universal, deoarece în zonele cu limită de viteză de 30 km/h, depășirea chiar și cu 1 km/h poate atrage sancțiuni. De exemplu, în anumite situații, permisul de conducere poate fi suspendat, notează

Cum se calculează amenzile pentru depășirea vitezei

Conducătorii auto sunt obligați să respecte limitele de viteză impuse pe diferitele tipuri de drumuri. Șoferii care depășesc limitele admise de viteză pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei.

  • Depășirea vitezei cu 10 – 20 km/h: amenzi între 290 și 435 de lei.
  • Depășirea vitezei cu 21 – 30 km/h: amenzi între 580 și 725 de lei.
  • Depășirea vitezei cu 31 – 40 km/h: amenzi între 870 și 1.160 de lei.
  • Depășirea vitezei cu 41 – 50 km/h: amenzi între 1.305 și 2.900 de lei.

În cazul celor care depășesc viteza cu mai mult de 51 km/h, pe lângă amenda pecuniară, se aplică și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. De asemenea, pentru depășiri cu mai mult de 71 km/h, suspendarea este de 120 de zile, notează playtech.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)