În fiecare iarnă se produc foarte multe accidente pe drumurile înzăpezite sau înghețate. Probabil și în această iarnă condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, iar dacă drumurile nu vor fi bine întreținute se vor crea probleme în trafic. Accidentele au loc și pe parcursul anului nu doar iarna, cel mai adesea din cauza unor factori care sunt sub controlul șoferilor. La acestea se adaugă și condițiile meteo nefavorabile, ploaia, zăpada, gheața, și astfel riscul de accidente este și mai mare.
De multe ori graba în trafic, distragerea atenției și viteza excesivă ne costă scump, mai ales că în România se circulă deseori destul de haotic pe drumurile din orașe dar și în afara acestora. De multe ori șoferii nu estimează corect viteza și se încadrează haotic în depășiri care se pot solda cu accidente grave. În fiecare zi, cei care conduc în trafic observă că este destul de greu pentru mulți care sunt la volan să respecte regulile de circulație întocmai, să se mențină pe sensul sau pe banda de circulație. Se observă faptul că unii șoferi conduc agresiv, unii forțează depășirile, alții fac viraje neinspirate în spații foarte mici, taie curbele și astfel riscă să creeze situații periculoase în trafic.
Iarna toți șoferii sunt obligați prin lege să aibă vehiculele echipate cu anvelope de iarnă. Unii șoferi însă este posibil să nu instaleze anvelope de iarnă, să se bazeze prea mult pe tehnologia modernă a mașinii, să nu țină cont de faptul că în condiții de gheață și zăpadă, controlul vehiculului este afectat în mod substanțial de acești factori. Probabil șoferii sunt mult prea încrezători în capacitatea lor de conducere și nu conștientizează importanța cauciucurilor de iarnă pentru siguranța la circulație în trafic pe drumurile înghețate și acoperite de zăpadă. Unii chiar merg cu viteză excesivă pentru a recupera timpul pierdut atunci când traficul a fost aglomerat pe anumite zone din oraș.
Pentru a obliga șoferii să folosească la mașini anvelope de iarnă, autoritățile vor aplica sancțiuni și amenzi mari. Șoferilor care circulă fără cauciucuri de iarnă li se reține certificatul de inmatriculare și în plus vor primi amenzi cuprinse între 630-1400 lei și 9-20 puncte amendă. De asemenea, unele companii importante de asigurări vor refuza plata daunelor pe RCA sau CASCO la vehiculele care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă.
Dacă vrei să compari prețurile la polițele RCA oferite de companiile de asigurare, există multe site-uri disponibile unde poți cumpăra și asigurarea pentru mașina ta. Pentru a căuta un RCA ieftin cu o bună acoperire, pentru orice marcă de vehicul, nu trebuie decât să intri pe laptop online, pe site-ul respectiv, să completezi datele și să primești informațiile despre prețurile la polițele RCA de la diferiți asiguratori parteneri. Este foarte important să compari frunizorii, pentru că diferă tarifele, opțiunile de acoperire a daunelor, anumite caracteristici care sunt foarte importante.
Indiferent dacă ai o mașină nouă sau o poliță de asigurare RCA care trebuie reînnoită, poți contacta un agent de asigurări sau poți plăti rapid polița online cu cardul. Aceasta va fi trimisă gratuit la adresa ta. Dacă nu știi ce companie să alegi, este bine să întrebi prietenii sau rudele care au mașini, să ceri referințe în legătură cu calitatea serviciilor, astfel îți vei face o părere despre performanța și avatanjele unei firme de asigurări.
Cum îți pregătești mașina pentru iarnă?
Pregătirea mașinii pentru anotimpul rece înseamnă:
Acum este momentul să folosești anvelopele de iarnă. În ciuda condițiillor meteo nefavorabile – polei, gheață, zăpadă – anvelopele de iarnă de calitate pot asigura circulația vehiculelor în condiții de siguranță mai ales dacă acestea au anumite capacități de performanță și dacă șoferul respectă regulile de circulație și adaptează viteza corect, în funcție de diferiți factori din trafic. Anvelopele de iarnă sunt foarte importante la vehicule pentru siguranța în trafic. Fără ele, șoferii pot avea o scădere dramatică a aderenței la carosabil și astfel distanța de frânare și oprire este mai mare. Cu anvelope de iarnă, șoferul are mai multă încredere și un control optim al volanului mașinii în condiții de gheață și zăpadă.
Întotdeauna trebuie alese anvelope de iarnă care sunt de calitate, deși sunt mai scumpe, pentru că acestea sunt concepute pentru circulația pe gheață și zăpadă. Au banda de rulare astfel realizată încât să fie pliabilă și să crească suprafața de contact și la temperaturi sub zero grade. În acest fel se sporește aderența pe drumurile rutiere alunecoase.
Pentru ca anvelopa să funcționeze în mod optim, contează adâncimea benzii de rulare a anvelopei. Aceasta trebuie să fie de 7-9,5 mm la anvelopele noi. Dacă adâncimea de rulare este de cel mult 2 mm, acestea sunt uzate și trebuie schimbate. În condiții meteorologice nefavorabile de iarnă ar trebui ca adâncimea de rulare să fie de 4 mm pentru pneurile de iarnă. Dacă această valoare este mai mică, anvelopele nu se mai încadrează în categoria celor de iarnă. Adâncimea de rulare are un rol important în realizarea aderenței, a contactului dintre pneuri și suprafața carosabilului. În fiecare an se verifică anvelopele de iarnă, pentru ca acestea să nu fie uzate, să aibă adâncimea recomandată pentru condiții de gheață și zăpadă.