Cum știm că avem nevoie de alte anvelope de iarnă pentru mașină?
Deseori atunci când suntem în ipostaza de a trece la anvelopele de iarnă avem surpriza să constatăm că parcă nu mai arată la fel de bine ca atunci când le-am dat jos de pe mașină. Asta se poate întâmpla din două motive: fie nu ne-am uitat atenți la ele când am făcut schimbarea, fie nu le-am depozitat corespunzător.
În cazul în care anvelopele au fost găzduite la un hotel dedicat, atunci ar trebui să nu ne facem griji din cauza asta pentru că, cel mai probabil, au fost ținute cum trebuie. Indiferent de motiv, însă, tot trebuie luate la puricat și văzut dacă mai prezintă încredere pentru încă un sezon de anotimp rece în care s-ar putea să întâlnim și zăpadă, gheață sau polei.
În primul și primul rând verificați cât de vechi este pneul. Dacă vedeți că are mai mult de cinci ani, atunci ar trebui să-l înlocuiți. Singura excepție ar fi dacă ați ști cu siguranță când le-ați achiziționat noi și le-ați montat pe mașină. Un pneu ținut corespunzător în depozit, nou, nefolosit, are toate șansele să-și păstreze caracteristicile tehnice intacte pentru mai mult timp decât unul care a fost deja montat pe o jantă și rulat. Tocmai de aceea nu este recomandabil să cumpărați anvelope uzate de ocazie.
Al doilea pas este inspectarea vizuală și tactilă. După ce am verificat exteriorul să nu aibă diverse obiecte înfipte în calea de rulare sau în talon, luăm o cârpă în mână și o trecem prin interiorul pneului. Uneori poate scăpa vederii un cui înfipt, dar dacă a străpuns, atunci cu siguranță va agăța cârpa respectivă. De asemenea, mai există situația în care din cauza unui șoc, să se fi rupt unul dintre firele metalice de ranforsare și să apară pe interior. Nu este recomandabil să faceți această operațiune cu mâna goală deoarece există riscul rănirii.
Pasul al treilea este să montați anvelopa pe jantă și să cereți tehnicianului de la vulcanizare să o verifice pentru ovalitate. Această operațiune este relativ simplu de făcut atunci când există un aparat care să învârtă roata pe stand. În cazul în care pneul este deformat, va fi vizibil cu ochiul liber o anumită abatere, sau bătaie. Nici în acest caz nu este bine să mai folosiți pneul respectiv. Ba, mai mult, trebuie să înlocuiți și perechea anvelopei respective de pe cealaltă parte a mașinii pentru a nu avea surprize neplăcute cu diferențe de aderență. În caz de frânare bruscă pe suprafețe alunecoase mașina se poate destabiliza și intra în derapaj.
După ce anvelopa a fost montată pe jantă ar fi recomandabil să-i cereți tehnicianului de la vulcanizare să facă un test de verificare a etanșeității. Uneori se poate întâmpla ca marginea pneului să nu mai calce corespunzător pe metalul jantei și să piardă aer. Totodată, se mai pot întâlni și situații în care valva de umplere nu mai închide corespunzător. Asta va duce la o pană lentă și nici măcar nu va trebui să rulați mult ca să puteți sesiza deja diferențele. Dacă în cazul valvei operațiunea este simplă și nu necesită investiții majore, în cazul în care anvelopa nu mai calcă bine înseamnă că aveți nevoie de alte pneuri.
Nu în ultimul rând verificați atenți, poate chiar cu o lupă, dacă există microfisuri în corpul anvelopei atât pe talon cât și pe calea de rulare. Apariția unor asemenea defecțiuni este cauzată fie de vechimea pneului fie de depozitare necorespunzătoare (pe balcon, spre exemplu). Tot cu această ocazie vedeți dacă nu cumva există elemente de cauciuc lipsă din blocurile care formează profilul anvelopei. Aceste părți, în caz că lipsesc, vor face foarte dificilă, poate chiar imposibilă, utilizarea anvelopei respective. O anvelopă deteriorată parțial este semn că urmează a se descompune imediat ce veți începe să rulați.