Cum să stabilești un program regulat de mentenanță pentru mașina ta

Cum să stabilești un program regulat de mentenanță pentru mașina ta

Cu toții știm cât de importantă este mentenanța pentru a-ți menține automobilul într-o bună stare de funcțiune. Pe măsură ce trece timpul, uzura mecanică, condițiile precare de trafic și intemperiile vremii pot afecta dramatic modul în care funcționează mașina pe care o conduci. Astfel, dacă nu te asiguri că mașina ta este bine întreținută, deschizi ușa apariției unor potențiale defecțiuni, care, odată cu trecerea timpului, se pot agrava foarte mult, transformându-se în avarii majore și costisitoare.

Sigur, dacă menții un program regulat de mentenanță asta nu înseamnă că nu va fi nevoie să urci ocazional vehiculul tău pe un elevator auto pentru inspecții tehnice, însă cu siguranță vei avea o contribuție importantă la prelungirea duratei sale de viață. Chiar dacă nu elimină necesitatea vizitelor în service-ul auto, stabilirea unui program de mentenanță și întreținere pentru mașina ta prezintă numeroase avantaje, atât pentru buna sa funcționare, cât și pentru felul în care se conduce, eliminând, în același timp, facturile mari de reparații.

Un program complet de mentenanță include atât operațiuni de întreținere, cât și reglaje, precum și operațiuni de inspecție, motiv pentru care ar fi o idee bună să investești într-un elevator 2 coloane, cu care să poți ridica și coborî ușor mașina atunci când lucrezi la ea. În plus, vei putea folosi acest elevator și pentru depozitarea automobilului, în special dacă ai 2 mașini și un spațiu limitat în garaj. Iată ce ar trebui să faci ca să te asiguri că automobilul tău este bine întreținut:

Operațiunile frecvente

Printre sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a asigura buna întreținere a mașinii tale se numără o serie de operațiuni și verificări care trebuie desfășurate frecvent. Printre acestea includem verificarea și completarea nivelurilor de ulei și lichid refrigerant, verificarea și înlocuirea după nevoie a filtrelor de ulei și aer, verificarea presiunii pneurilor, precum și a farurilor și a semnalizatoarelor.

De asemenea, este foarte important să verifici frecvent roțile și să te asiguri că nu există urme de uzură inegală, întrucât asta ar putea indica un dezechilibru al roților, care poate afecta manevrabilitatea automobilului pe șosea. Nu în ultimul rând, pentru protecția caroseriei mașinii, este o idee bună să-i aplici un strat de ceară odată la 6 luni pentru a proteja mai bine vehiculul de intemperiile vremii, depuneri și lumină ultravioletă.

Operațiunile pe termen mediu

Pe lângă sarcinile pe termen scurt, care trebuie desfășurate săptămânal sau chiar mai des, există și o serie de activități de mentenanță pe termen mediu, care, deși nu trebuie executate la fel de des, sunt la fel de importante pentru durata de viață și buna funcționare a vehiculului tău. Printre ele se numără verificarea lichidului pentru cutia de viteze, inspectarea suspensiilor, a direcției, precum și a bujiilor, toate aceste activității fiind esențiale pentru ca automobilul tău să funcționeze și să se conducă în cele mai bune condiții.

Pe lângă aceste operațiuni, ar trebui să incluzi în programul tău de mentenanță și verificare centurii serpentine și a diferențialului auto, atât pentru față, cât și pentru spate. De asemenea, este important ca în cazul în care descoperi că este nevoie de completări la lichidul pentru cutia de viteze, să le faci rapid înainte să-și facă apariția mici defecțiuni care să-i îngreuneze manevrarea. Nu în ultimul rând, ar fi o idee bună să golești ocazional și radiatorul mașinii, astfel încât să elimini depunerile și alte substanțe care s-ar fi putut acumula în interior.

Operațiunile sezoniere

Variația anotimpurilor din regiunea noastră climatică ne obligă ca, pe lângă activitățile obișnuite de mentenanță pentru mașină, să fim nevoiți să desfășurăm și o serie de operațiuni sezoniere, care au loc, de obicei, la începutul anotimpului. Astfel, va trebui să schimbi cauciucurile de vară cu cele de vară odată cu sosirea anotimpului rece, astfel încât să nu fie afectată prea mult aderența pneurilor la șosea, chiar și în cele mai grele ninsori.

De asemenea, este bine ca odată pe an să înlocuiești ștergătoarele de parbriz, întrucât eficiența lor poate scădea considerabil odată cu trecerea timpului. O altă operațiune sezonieră importantă este inspecția bateriei automobilului, o componentă foarte importantă, motiv pentru care trebuie să te asiguri că funcționează la cei mai buni parametri. Totodată, în timpul perioadelor cu temperaturi scăzute ar trebui, de asemenea, să verifici constant și nivelul de antigel din radiator, asigurându-te că menții un raport constant de 50% antigel și 50% apă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`