Cum să îți protejezi autoturismul în perioada sezonului rece / Câteva sfaturi pentru a evita greșelile care provoacă daune motorului
Cu peste 50 de ani experiență, un expert britanic a explicat cum pot șoferii să aibă grijă de autoturismele lor în perioada sezonului rece, astfel încât să evite greșelile care pot provoca daune motorului.
Câteva sfaturi pentru a-ți proteja mașina în timpul iernii
Expertul susține că unul dintre cele mai importante lucruri este să alimentezi mai mult mașina decât în mod normal, pentru a nu exista vapori de apă care să înghețe și să intre la motor. Deși este un sfat, rezervorul nu trebuie alimentat peste măsura indicată.
„Nu sta cu rezervorul prea gol. Dacă e frig, vaporii de apă din rezervor pot îngheța și pot bloca motorul. Așa că iarna mereu spun că trebuie să alimentăm mai des”, a spus expertul britanic.
O altă componentă a mașinii care poate să se strice în perioada sezonului rece este bateria, pentru că la temperaturile scăzute sunt expuse unor riscuri și mai mari.
„Ar fi bine să vă verificați bateriile. E vital să te asiguri, pe o vreme rece, că bateria este în cele mai bune condiții. Cu cât e mai frig afară, cu atât e mai greu pentru baterie să pornească mașina. Riști să rămâi blocat pe drum, mai ales dacă ești în afara orașului”, mai spune acesta, potrivit Gândul.
Cât trebuie ținut contactul înainte de a porni motorul mașinii, în perioada sezonului rece
Graba cotidiană ne face ca de fiecare dată să pornim motorul cât mai repede, însă este recomandat ca iarnă să îl pornim mai lent decât vara, pentru că. De asemenea, în sezonul rece sunt necesare cel puțin 3-5 secunde înainte de a demara în cazul mașinilor cu motoare diesel.
Este indicat să ținem contactul minim 5 secunde înainte de a porni mașina, chiar dacă în unele cazuri este nevoie de și mai mult timp.
La motoarele pe motorină ne este recomandat ca să punem contactul de cel puțin două ori înainte de demaraj.