Cum să identifici tipul de anvelopă de care ai nevoie în funcție de marcaje

Cum să identifici tipul de anvelopă de care ai nevoie în funcție de marcaje

Anvelopele sunt o parte esențială a unei mașini și joacă un rol important în siguranța și performanța acesteia. Deși pot părea simple componente auto, anvelopele au o serie de caracteristici și funcții esențiale ce le fac indispensabile pentru orice vehicul. Înțelegerea marcajelor de pe anvelope te poate ajuta să le alegi pe cele potrivite pentru nevoile tale de condus. Fie că ești în căutarea unor anvelope pentru toate sezoanele, a unor anvelope de vară sau de iarnă, este esențial să știi cum să citești aceste marcaje (și nu numai). În rândurile următoare vei putea descoperi cum să identifici tipul de anvelope de care ai nevoie prin examinarea marcajelor de pe acestea.

Iată cum să citești marcajele anvelopelor!

  • Cum să citești tipurile de anvelope?

Înțelegerea tipului de anvelopă de care ai nevoie este foarte importantă. Diferitele tipuri de anvelope sunt concepute pentru diferite condiții de condus și anotimpuri. Iată cum să citești marcajele ca să înțelegi diferitele tipuri de anvelope:

1. Anvelope all-season

Anvelopele all-season, sunt concepute pentru a oferi o performanță echilibrată în diverse condiții meteorologice. Acestea sunt marcate cu „M+S” (Mud and Snow) pe peretele lateral, ceea ce semnifică capacitatea lor de a face față noroiului și zăpezii ușoare. Aceste anvelope sunt potrivite pentru șoferii care se confruntă cu condiții meteorologice moderate pe tot parcursul anului. Dacă ești în căutare de cauciucuri all season ar fi indicat să le cumperi doar din surse omologate ca janta.ro sau magazine auutorizate pentru piese și accesorii auto. Astfel vei avea siguranța calității și un document cu care să le poți returna în cazul în care nu sunt potrivite pentru automobilul tău.

2. Anvelope de vară

Anvelopele de vară sunt proiectate pentru performanțe optime când e cald afară. Acestea sunt marcate cu „Z” sau o pictogramă în formă de de soare. Aceste anvelope oferă manevrabilitate, frânare și eficiență a consumului superioare pe drumuri uscate și umede, dar nu sunt potrivite pentru condiții de zăpadă sau gheață.

3. Anvelope de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt proiectate pentru performanțe optime în condiții de frig, zăpadă și gheață. Acestea sunt marcate cu simbolul unui fulg de zăpadă în interiorul unui munte pe peretele lateral, însoțite de marcajul M+S. Aceste anvelope au benzi de rulare mai adânci și compuși de cauciuc mai moi pentru a menține flexibilitatea și aderența la temperaturi scăzute.

  • Cum să citești dimensiunile anvelopelor?

Unul dintre cele mai importante aspecte ale alegerii anvelopei potrivite este înțelegerea dimensiunilor lor. Informațiile privind dimensiunile anvelopelor se găsesc de obicei pe peretele lateral al anvelopei și arată cam așa: P215/65R15. Fiecare parte a acestei secvențe oferă informații specifice despre dimensiunile și capacitățile anvelopei.

Primul număr din secvență (de ex., 215) reprezintă lățimea anvelopei în milimetri. Această măsură este luată din punctul cel mai lat al peretelui lateral exterior al anvelopei până în punctul cel mai lat al peretelui lateral interior.

Înțelegerea modului de citire a marcajelor anvelopelor și identificarea tipului potrivit de anvelopă pentru nevoile tale specifice este esențială pentru menținerea siguranței și performanței vehiculului tău. Fie că ai nevoie de cauciucuri all season, anvelope de vară sau anvelope de iarnă, știind ce și cum să cauți poate face procesul de selecție mult mai ușor.

Dacă încă nu ești sigur ce anvelopă este potrivită pentru mașina ta, nu ezita să soliciți sfatul unui profesionist sau să consulți manualul autovehiculului pentru îndrumare.

Fotografie de Mike Bird pe Pexels.com

Urmăriți B1TV.ro și pe
`