Cum putem EVITA accidentele pe POLEI și ce mașini sunt predispuse la nenorociri? Sfaturi care îți vor fi, cu siguranță, UTILE

Publicat: 15 12. 2017, 15:12

Vremea ne joacă feste! Deși în aceste zile a fost mai cald, trebuie să vă așteptață la zilele grele de iarnă. Trebuie să știți cum să reacționați în situația în care vă aflați în mașină, iar pe stradă este polei.

Poleiului i se mai spune si "gheața neagră". Deoarece este o gheata invizibila care lasa carosabilul sa ramana negru. Conform statisticilor, pe polei se produc mai multe accidente ca pe zapada. Este perioada din an in care asiguratorii se iau cu mainile de cap. Este perioada inaintea iernii in care au loc foarte multe accidente grave si usoare. Este exact perioada de acum.

Poleiul este periculos pentru ca nu se vede. Daca asfaltul acoperit de gheata sau zapada se vede cu ochiul liber, daca avem polei pe carosabil nu stim decat atunci cand simtim masina ca se comporta altfel. Putem sa circulam cu viteza pe un drum national sau autostrada si, brusc, pe nepusa masa, sa pierdem controlul masinii, desi, aparent, nu s-a shimbat nimic.

Ce facem in aceasta situatie?

Indiferent de situatia in care ajungem pe carosabil acoperit de polei, regula este aceeasi: reducem viteza. Nu prin franare, ci prin ridicarea pedalei de acceleratie. Daca am urmat un curs de pilotaj defensiv, acolo am fost invatati cum sa redresam masina in caz ca pierdem controlul, daca simtim ca se invarte masina. Fiecare situatie in care masina aluneca trebuie abordata diferit in functie de conditii, de aglomeratie. Doar nu vom trage de volan sa redresam masina daca este o masina aproape care vine din contrasens… La fel cum nu vom trage de volan spre marginea drumului daca acolo sunt multi copaci.

De departe, cea mai importanta masura de prevenire este echiparea masinii cu anvelope de iarna bune. Nu uzate peste masura, nu de vara, nicidecum vechituri luate la mana a doua si vechi de 10 ani. Sansele sa pierzi controlul masinii pe polei cresc chiar si cu 300% daca anvelopele tale nu sunt cum trebuie. Luminile sunt si ele importante: noaptea, poti observa asfaltul cu polei mai bine la lumina farurilor, deoarece straluceste mai puternic, exact ca o zapada.

Ce masini sunt predispuse la accidente?

Pe langa automobilele care nu sunt echipate corespunzator si prezinta un risc major in trafic, sunt unele categorii de vehicule care necesita o atentie sporita. E vorba de automobilele grele, care au o inertie crescuta la viteza. Sau cele mai vechi, ce nu sunt dotate cu ESP din fabrica. La fel si cele cu tractiune spate, deoarece, daca accelerezi pe polei, risti ca spatele sa se invarteasca. Masinile ceva mai sigure si usor de controlat sunt cele usoare si cele care au o aderenta sporita prin numarul mare de anvelope pe asfalt: de exemplu, TIR-urile sau camioanele cu cate 5-6 punti.