Nu există conducător auto care să nu fi fost vreodată oprit de poliţie şi, în consecinţă, amendat. Fie că nu a acordat prioritat ori a încălcat viteza legală, este foarte important felul în care negocieyi cu poliţistul de la Rutieră. Aşa că este foarte important să nu uiţi că şi poliţiştii sunt oameni şi că, uneori, ai ţanse să scapi şi fără amendă sau cu o amendă mai mică dacă ai în vedere anumite lucruri.
– Recunoaşte-ţi greşeala – S-a demonstrat faptul că o preşeală recunoascută şi asumată te poate salva dea amendă. Dacă abordarea şoferului este obraznică sau arogantă este mult mai probabil ca poliţistul că scrie amenda fără prea multe remuşcări.
– "Nu am nicio scuză"- Este mult mai indicat să invoci motive emoţionale de genul: mă simt rău, sunt gravidă, merg la spital la o rudă, mi-am lăsat copilul singur casă decât să apelezi la motifve puerile de tipul "Mă grăbeam!"
– Prezentaţi actle fără a fi recalcitranţi
Sunt şoferi care fac pe şmecherii sau pe deştepţii, purtând discuţii lungi cu agentul, spunând că ei nu au făcut nimic, că nu au greşit, că nu semnează niciun proces verbal, că vor face contestaţie şi că nu dau niciun act. În final, se ajunge la acelaşi lucru: lucrurile se complică şi şoferul primeşte o amendă mult mai mare. Dacă însă, de cum se prezintă la maşină, şoferul are actele pregătite şi le înmânează agentului, acesta fiind un semn clar de colaborare şi supunere, dar şi care spune: "Nu am nimic de ascuns, toată puterea este în mâinile poliţistului". Dacă agentul primeşte actele fără să se milogească de ţine sau să ducă muncă de convingere, aşa cum se întâmplă de multe ori, îşi poate da seama că are de-a face cu un şofer mai special, pe care îl poate ierta. Sau aproape ierta…
-Mai mult decât atât, dacă îi spuneţi poliţistului "Va mulţumesc că va faceţi datoria şi că ne ţineţi în siguranţă" mai mult ca sigur ve'i scăpa de amendă.