Uzina Ford de la Craiova își reia activitatea. În ce condiții vor lucra aproximativ 4700 de angajați

Publicat: 18 05. 2020, 13:14

La jumătatea lunii martie, uzinele Ford (de la Craiova) și Dacia (de la Mioveni) și-au întrerupt activitatea, ca măsură de prevenție în contextul epidemiei de coronavirus de pe teritoriul țării.

Decizia s-a încadrat în trendul european al marilor furnizori de automobile – Volkswagen, Mercedes-Benz, Nissan, Renault, Ford, Fiat sau Toyota au anunţat oprirea producţiei din fabricile din Europa, pentru a preveni răspândirea virusului.

Pe data de 17 martie, Ford România anunța decizia de suspendare temporară a producției la fabrica din Craiova, deși termenul anunțat inițial pentru suspendarea producției era 5 aprilie. Decizia era valabilă nu doar pentru fabrica de la Craiova, ci și pentru majoritatea unităților de producție ale Ford, la nivel european.

Recent, Ford România, cel de-al doilea constructor auto de pe piaţa locală, a reluat producţia de automobile de la Craiova.

Condiții de reluare a activității la uzina Ford

Începând de luni, cei aproximativ 4.700 dintre angajaţi (dintr-un total de 6.300 de oameni) vor lucra în două schimburi.

De asemenea, totul se va desfășura sub respectarea unor reguli. Planul de „revenire la muncă” al companiei cuprinde măsuri adecvate privind distanțarea socială și alte protocoale de sănătate și de securitate, necesare pentru a proteja forța de muncă. Astfel, mun­citorii vor purta mănuşi, măşti şi viziere.

Compania a reluat producţia SUV-urilor Puma şi EcoSport în data de 4 mai, dar într-un singur schimb, faţă de trei, cum era înaintea instalării stării de urgență pe teritoriul țării.

La începutul anului 2020, Ford Craiova anunța că are în plan atingerea unui nou record în ceea ce privește producția, cupeste 1.000 de vehicule construite pe zi, câte unul la fiecare 67 de secunde, însă pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste estimări.

Producția uzinelor Dacia a fost reluată progresiv, pe baza voluntariatului

La sfârșitul lunii trecute, compania Dacia a decis reluarea progresivă a producției, pe bază de voluntariat.

Prima etapă a reluării activității s-a produs la Uzina Mecanică și Șasiuri, cu 250 de salariați și la Departamentul Presaj, cu 190 de salariați voluntari.

„Lucrul se face pe bază de voluntariat şi vom avea în vedere ca oamenii care sunt expuşi, adică, cei cu boli cornice, boli profesionale, să fie evitaţi, chiar dacă vor dori să lucreze voluntar. Noi am analizat ce se întâmplă în România. Am văzut cam cum se prevede problema pandemiei şi am dat răgaz angajatorului nostru, Dacia, să facă toate condiţiile pentru a relua în condiţii de securitate activitatea pentru toţi salariaţii”, a spus Nicolae Paveslescu, liderul sindicatului Dacia.