Consumabilele mașinii. Dispozitivul pe care trebuie să îl schimbăm periodic și devine periculos dacă amânăm

Consumabilele mașinii. Dispozitivul pe care trebuie să îl schimbăm periodic și devine periculos dacă amânăm
Foto: Pixabay.com

Filtrul de polen este menit să împiedice pătrunderea prafului în habitaclul autoturismului și să mențină aerul curat, iar șoferii trebuie să îl schimbe periodic, potrivit Click!

Fitrul de polen poate fi periculos dacă este murdar

Un filtru murdar poate crea multe probleme și poate fi chiar și periculos. Unele mașini sunt echipate cu două filtre de polen sau cu un sistem de filtrare a aerului în două etape. Filtrul de aer este menit să apere motorul de impurități.

Mirosul este primul semnal de alarmă în ceea ce privește un filtrul de polen. Dacă acesta este murdar sau înfundat, în autoturism se va crea un miros neplăcut, de mucegai, care se va înteți treptat și ne va face în cele din urmă să oprim ventilația. În plus, la activarea ventilației va fi observată și o scădere a fluxului de aer. Un indiciu poate fi și aburirea geamurilor și a parbrizului.

Odată cu utilizarea, filtrul de polen va acumula tot mai multe particule dăunătoare. La un moment dat se va obstrucționa, iar impuritățile vor pătrunde în mașină.

Persoanele cu afecțiuni respiratorii vor simți imediat impactul, iar situația duce chiar și la alergii sau probleme pulmonare severe.

Trebuie schimbat periodic

În general, filtrul trebuie schimbat o dată pe an sau după parcurgerea a 15.000 de kilometri. Cei mai mulți șoferi schimbă filtrul de polen odată cu uleiul. De altfel, și filtrul de aer ar trebui schimbat la intervale similare.

Filtrele de polen mai ieftine sunt fabricate din straturi succesive de hârtie, însă cele moderne, care sunt mult mai eficiente, conțin carbon activ, un material care ajută la filtrarea superioară a aerului și la captarea mirosurilor și a poluanților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`