Conducerea Automobile Dacia reacționează după protestul spontan de vineri al celor 1.500 de salariați. Aceasta susține că manifestația a fost una incorectă și că a generat pierderi de producție.
Muncitorii de la Mioveni au protestat împotriva condiţiilor de transport pe care le oferă producătorul auto, asta după ce, în ultimele luni, au avut loc mai multe accidente cu peste 40 de răniţi, în care au fost implicate autobuzele de navetişti. În cel mai recent dintre ele, 17 oameni au fost răniți.
„Ca urmare a accidentului care a avut loc pe 25 noiembrie în centrul oraşului Piteşti, accident în care două autobuze ce transportau angajaţi ai Automobile Dacia au fost implicate, o anchetă desfăşurată de autorităţile competente pentru stabilirea cauzelor accidentului este în curs. Autobuzele aparţin unei companii furnizoare de servicii de transport pentru Dacia. Automobile Dacia colaborează cu trei operatori independenţi pentru transportul salariaţilor săi. 3 milioane de kilometri se parcurg anual pentru a se asigura necesarul de transport al salariaţilor. Cele trei societăţi şi mijloacele lor de transport sunt autorizate şi certificate de autorităţile competente", se arată într-un comunicat al Automobile Dacia.
Conducerea a mai transmis că încă din 29 noiembrie a luat măsuri pentru creșterea siguranței în transportul angajaților și a cerut Autorităţii Rutiere Române şi Registrului Auto Român să verifice din nou, cât mai curând posibil, dacă societăţile care asigură transportul salariaţilor respectă toate prevederile legale.
„Astăzi, 2 decembrie, în ciuda acţiunilor clarificate, comunicate şi stabilite în şedinţa respectivă, acţiuni care ţin de responsabilitatea Automobile Dacia, un protest incorect, la care au participat câteva sute de angajaţi, a fost organizat în afara uzinelor. Protestul a generat pierderi de producţie. Preşedintele-Director General Dacia reafirmă faptul că prioritatea numărul 1 a companiei este securitatea şi sănătatea angajaţilor, atât la locul de muncă cât şi în timpul deplasării la şi de la locul de muncă. Planul de acţiuni pentru transport va fi coordonat cu rigurozitate, iar monitorizarea acestuia va avea loc în cadrul CSSM", se mai arată în comunicat.
Pe de altă parte, vineri, chiar în timpul protestului, liderul sindical Ion Iordache a declarat pentru B1 TV că administrația se comportă ”agresiv față de angajați și față de contractul colectiv de muncă”. Acesta a mai spus că angajaților Dacia le e frică să mai vină la muncă, după ce trei accidente s-au înregistrat în ultimele luni. (Detalii AICI)