Cod rutier 2024. Ce amendă primesc șoferii care nu au în această perioadă de iarnă săculeţ cu nisip în portbagaj

Cod rutier 2024. Ce amendă primesc șoferii care nu au în această perioadă de iarnă săculeţ cu nisip în portbagaj
Foto: Pixabay

Cum în sfârșitul de săptămână ce tocmai a trecut o mare parte din România a fost acoperită de zăpadă, șoferii trebuie să fie avizați de faptul că dacă nu își deszăpezesc mașina sau dacă nu au lopată și saculeț cu nisip în portbagaj, riscă să primească amenzi uriașe din polițiștilor.

Cod rutier 2024. Reguli pentru șoferi aflați în trafic în timpul sezonului rece

Având în vedere faptul că în această perioadă este posibil ca partea carosabilă să fie acoperită de zăpadă sau polei, șoferii sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor și, în niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă  pentru cazul în care autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Anvelopele de iarnă, obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Cod rutier 2024. Șoferii care nu au săculeţ cu nisip în portbagaj, pasibili de amendă

Conform Codului rutier, actualizat în 2024, șoferii care nu își curăță corespunzător mașinile în perioadele cu temperaturi scăzute și ninsori riscă amenzi semnificative. Șoferii care nu dau atenție unui astfel de detaliu riscă să plătească, pe loc, o amendă în valoare de 430 de lei.

Mai mult, dacă circulă cu mașinile acoperite de zăpadă, bucăți de zăpadă de pot desprinde de pe plafon sau lunetă și îi pot afecta pe ceilalți participanți la trafic.

Codul Rutier prevede ca toate mașinile să fie complet curățate de zăpadă atunci când se află în trafic, altfel șoferii riscă de la 9, până la 20 de puncte amendă sau între 1.300 și 2.900 de lei.

Legea cere șoferilor să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru deszăpezire în cazul în care este necesar.

Cei care sunt opriți în trafic și nu au aceste accesorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte, ameda aferentă ridicându-se la valoarea de 2.900 de lei, conform legii în vigoare din data de 26 ianuarie 2023.

Verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți

Cod rutier 2024. Poliția vă recomandă să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: politiaromana.ro/ro/info-trafic 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:54 - Pe 28 noiembrie se împlinesc 35 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Care sunt legendele care circulă cu privire la înmormântarea sa
08:38 - Sabotajul rusesc ar putea duce la invocarea Articolului 5 al NATO, spune șeful spionajului german / Unii oficiali ruși se îndoiesc că acesta ar fi respectat cu adevărat în cazul unei urgențe
08:37 - Pericol major pe autostrăzi și la intrarea în marile orașe, din cauza ceții dense
08:27 - Consumul populației a fost motorul principal al economiei în 2024, potrivit BNR, dar acum, România se pregătește de recesiune
08:24 - Donald Trump l-a numit pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Rusia și Ucraina: „El a fost alături de mine de la început”
08:18 - Serghei Lavrov spune că răbdarea Rusiei se apropie de sfârșit, în contextul atacurilor ucrainene cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune
08:14 - Senatul australian dezbate prima interdicție mondială a rețelelor sociale pentru copiii sub 16 ani
07:59 - Joe Biden presează Kievul să reducă vârsta de mobilizare militară de la 25 la 18 ani și să pedepsească și mai aspru dezertorii, pentru a compensa lipsa soldaţilor
07:39 - Judecătoarea Ancuța Popoviciu din procesul lui Vlad Pascu, cea care a întrebat „A decedat o victimă?” în timpul procesului, sancţionată cu suspendarea din funcție pentru patru luni
07:25 - Ce pensie are un parlamentar din România după un singur mandat. Statul plătește peste 60 de milioane de lei pentru plata pensiilor speciale ale foștilor parlamentari