Celulă de criză la Roma în scandalul declanşat de noile reglementări rutiere din Italia. Măsurile afectează în mare parte şoferii români din Italia cu autoturisme înmatriculate în ţară. O normativă clară şi drastică, pe hârtie. În practică, însă, foarte complicată.
“Dacă se respectă legea, românii rămân fără mașini”, a declarat pentru B1 TV Dragoș Dumitru, avocatul care se ocupă în Italia de păgubiţii măsurii adoptate de ministrul de Interne Matteo Salvini.
“Vreau să precizez că legea exista și înainte. Românii nu aveau drepturi de circulație nici până acum. S-a modificat doar termenul. Românii aveau obligația, fiind rezidenți, să-și înscrie vehiculele.
Deci nu mai există termenul. Nu mai au voie să circule deloc cu ele. Ei ocoleau legea până acum. Deci, legea nu este împotriva cetățenilor români”, a adăugat acesta.
Aşa se dovedeşte a fi şi noua lege, introdusă prin decretul semnat de Ministrul Matteo Salvini: o pânză de păianjen în care par să se încurce atât şoferii vizaţi, cât şi autorităţile chemate să aplice legea. O normativă clară şi drastică pe hârtie. În practică, însă, foarte complicată. Bonus: cuprinde şi lacune de procedură care deschid calea unor aplicări discreţionare (a se citi abuzuri).
Vom enumera câteva puncte critice evidenţiate în timpul documentării pe care Hotnews.ro a derulat-o în ultimele săptămâni, inclusiv prin participarea la sesiunea de informare care a avut loc pe 17 decembrie la Sediul Ambasadei României în Italia.
Funcţionari italieni: „E o normativă nouă şi pentru noi, există anumite incertitudini operative”
După intrarea în vigoare a legii, pe data de 4 decembrie, zeci, sute de români s-au prezentat la Birourile de Autoritate Rutieră (Motorizzazione) pentru a solicita documentul prevăzut de noua lege: „foglio di via” (foaie de plecare), cu care cei vizaţi pot să scoată maşina cu număr românesc din ţară. La ghişee, mulţi funcţionari nu erau pregătiţi cu informaţii despre procedura necesară în vederea eliberării documentului, după cum a evidenţiat şi Hotnews.ro într-un material precedent. Am relatat despre un caz de la Ravenna, dar situaţia a fost similară în alte oraşe. La Roma, potrivit semnalărilor făcute de Asociaţia „Vocea Românilor”, dar infirmate de autorităţi, „ghişeele erau supraaglomerate”. La Milano, Biroul de Autoritate Rutieră a emis, pe 11 decembrie, un document prin care se informează publicul în legătură cu faptul „se aşteaptă comunicări explicative din partea Ministerului competent” cu privire la eliberarea plăcuţelor de înmatriculare provizorie. Cu alte cuvinte, legea a fost făcută fără a pregăti din timp birourile competente cu instrucţiuni de aplicare. „E vorba de o nouă normativă şi pentru noi. Pot exista anumite incertitudini operative, aşteptăm instrucţiuni explicative de la Minister”, a recunoscut în cadrul întâlnirii de la Ambasada, Massimo Ancillotti, vice comandant în cadrul Poliţiei din Roma. „Există nenumărate cazuri care nu sunt încă analizate”, mai spun autorităţile italiene.