Toyota are pe piața din Japonia o mașină electrică ultracompactă, care poate transporta doi pasageri și costă în jur de 15.000 de dolari. Cu o lungime de 2,49 metri, o lățime de 1,29 metri, o înălțime de 1,55 metri și o greutate de 690 de kilograme, modelul de oraș intitulat C+Pod este cea mai mică mașină electrică, potrivit Playtech.ro.
Toyota C+Pod este dotată cu un motor electric de 12,5 CP și o viteză maximă de 60 de kilometri pe oră. Bateria Litiu-Ion are o capacitate de 9 kWh și o autonomie maximă de 150 de kilometri.
Pe lângă utilizarea zilnică pe distanțe scurte, modelul este destinat și utilizatorilor corporativi care vizitează clienți în mod regulat și utilizatorilor din comunitățile urbane sau montane care au nevoie de opțiuni de transport nerestricționate, ecologice. În 2021, doar aceștia pot comanda modelul, urmând ca din 2022 C+Pod să poată fi achiziționatși de cumpărători individuali.
Mai mult decât atât, Toyota C+Pod are și capacitatea de a furniza energie caselor. Acest lucru se datorează unui sistem de alimentare externă de până la 1.500 W (100 VAC), iar curentul din baterie ar putea alimenta o locuință medie timp de aproximativ zece ore, fiind necesar un conector de alimentare opțional al vehiculului.
În anul 2020, vânzările au crescut cu 43% la nivel global datorită faptului că scăderea costurilor reprezentate de baterie înseamnă că în curând mașinile electrice vor fi cel mai ieftine vehicule de cumpărat, potrivit The Guardian.
Vehiculele electrice sunt aproape de „punctul de vârf” al unei adoptări în masă rapide mulțumită costului scăzut al bateriilor, sunt de părere experții.
Vânzările globale de mașini electrice au crescut, așadar, cu 43% în anul 2020, însă se anticipează o majorare chiar mai rapidă în contextul în care reducerile continuate de prețuri la baterii fac prețul mașinilor electrice să cadă sub modelele echivalente pe benzină și diesel, chiar și fără subvenții. Ultimele analizeze prognozează că acest lucru se va întâmpla între 2023 și 2025.
Punctul de referință a fost deja atins în Norvegia, unde reducerile fiscale înseamnă că mașinile electrice sunt mai ieftine. În țara nordică, cota de piață a mașinilor alimentate cu baterii a crescut la 54% în 2020, comparativ cu mai puțin de 5% în majoritatea națiunilor europene.