Ce trebuie sa stii cand iti cumperi o noua baterie auto

Publicat: 03 10. 2017, 11:06

Cui nu i s-a intamplat, cel putin o data de cand este sofer, sa nu mai porneasca masina? Nu credem ca exista conducator auto care sa nu-si fi spus “a murit bateria” si ca trebuie schimbata. De regula, asta ni se intampla fie cand suntem in drum spre birou, fie cand avem de facut o deplasare urgenta, insa, ce sa-i faci? Masina mai are si ea nevoie de o baterie auto noua.

Iar daca ai crezut ca impulsurile electrice o vor readuce la viata, te-ai inselat. Nu de putine ori iti irosesti timp pretios, fara ca masina sa porneasca. Asta se intampla din doua motive. Primul ar fi ca bateria auto nu a fost intretinuta corect, iar cel de-al doilea motiv ar fi ca nu se face contact perfect (situatie frecventa mai ales in timpul iernii).

Ca tot vine sezonul rece, anul acesta e timpul sa fii pregatit. Noi iti oferim cateva informatii pretioase despre alegerea si montajul bateriei, astfel incat sa nu mai treci prin situatii neplacute, precum si cateva sfaturi ce te vor ajuta sa prlungesti durata de viata a acesteia.

Tu cum alegi marca de baterii auto? Multi soferi o fac in functie de afinitatea fata de brand, bugetul disponibil si chiar felul in care arata. Cum pe piata sunt o multime de branduri, inclusiv romanesti (Baterii Varta, Baterii Rombat, Baterii Bosch, Caranda si Banner), daca nu ai afinitate fata de un anumit brand iti va fi greu sa alegi un model.

Capacitatea bateriei auto. De regula, bateria auto potrivita se alege in concordanta cu manualul automobilului. Ccapacitatea acumulatorului se masoara in Ah/ora, iar modelele mai nou au trecute pe eticheta si informatii legate de capacitatea de stocare a electricitatii. Daca esti soferul care nu poate conduce fara radioul pornit sau climatizarea, iti recomandam sa iti achizitionezi o baterie de masina cu o capacitate mai mare – nu mai mult de 30%.

De unde sa achizitionezi cele mai bune baterii auto? Important este ca acestea sa fie originale, pentru a nu se produce scurt circuite si sa fie pastrate in conditii de siguranta, fara umezeala si departe de razele solare. Cumpararea acumulatorilor auto se poate face atat din magazine online, cat si de la centrele de vanzare a bateriilor auto. Daca in magazinele fizice ai un consilier de vanzare, magazinele online vin cu avantajul livrarii la domiciliu a bateriei auto, iar unele dintre ele iti ofera chiar si montajul inclus.

Sa nu uitam de garantie. Aceasta include date tehnice cu privire la modelul ales, precum si informatii legate de montaj, intretinere, ciclul de incarcare/descarcare si situatiile in care garantia nu acopera daunele aduse masinii.

Ca montajul bateriei auto sa fie cat mai bun, iti recomandam sa mergi la un centru specializat. La modelele noi de autoturisme va trebui inserat un cod pe care il gasesti in manualul autoturismului pentru ca radioul si computerul de bord sa functioneze. Daca alegi sa montezi singur bateriile auto, se pot produce scurt circuite sau avarii la sistemul electronic al masinii, pe care garantia nu le va acoperi.

Odata cumparata si montata bateria auto noua, cum ii prelungesti durata de viata? Foarte simplu, urmand pasii de mai jos:

  • nu opri masina la semafor sau cand stationezi mai putin de 3 minute;
  • evita sa folosesti radioul sau geamurile electrice atunci cand masina nu este pornita – in caz contrar, bateriile auto se pot scurt circuita;
  • indiferent de tipul bateriilor auto, trebuie sa verifici tensiunea regulat – aceasta trebuie sa fie cel putin 12,5 volti;
  • bateriile auto trebuie sa aiba suprafata curata;
  • daca nu circuli iarna cu masina, este foarte important sa o pornesti la cateva zile – astfel, bateriile auto sunt protejate impotriva coroziunii.