Ce amenzi vor plăti șoferii care staționează neregulamentar, în 2024 / Situațiile în care conducătorii auto pot utiliza luminile de avarie

Ce amenzi vor plăti șoferii care staționează neregulamentar, în 2024 / Situațiile în care conducătorii auto pot utiliza luminile de avarie
Sursa foto: Freepik.com

Șoferii care au obișnuința de a staționa neregulamentar și cu luminile de avarie pornite, fără un motiv justificat, trebuie să știe că în 2024 vor plăti amenzi mai aspre.

Unii conducători auto obișnuiesc să folosească luminile de avarie pentru a staționa în locuri interzise.

Legislația auto din România menționează care sunt situații în care șoferii pot staționa cu luminile de avarie pornite, iar cei care nu respectă regulile pot să fie amendați drastic.

Situațiile în care șoferii pot fi amendați dacă staționează neregulamentar cu luminile de avarie pornite

Potrivit Poliției Române, luminile de avarie se folosesc atunci când un vehicul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, se mișcă lent sau reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. De asemenea, avariile pot fi utilizate și când autovehiculul este remorcat.

„Conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers”, se arată într-o postare a Poliției Române, pe Facebook.

Situațiile în care șoferii pot să folosească luminile de avarie:

  • autoturismul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
  • vehiculul se deplasează lent sau constituie un pericol pentru ceilalți participanți în trafic;
  • când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

Ce amenzi vor plăti șoferii care staționează neregulamentar

Astfel, șoferii care folosesc luminile de avarie doar pentru că nu găsesc un loc de parcare apropiat pot fi aspru amendați de autorități, scrie promotor.ro.

În astfel de cazuri, conducătorii auto pot primi 4 sau 5 puncte de amendă, însemnând o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 de lei.

Anul acesta, punctul de amendă s-a majorat la 165 de lei, fiind cu 20 de lei mai mult decât în 2023.

Și șoferii care lasă autoturismul într-o zonă în care staționarea nu este permisă pot fi sancționați. În acest caz, conducătorii auto pot primi 2 sau 3 puncte de amendă, adică o sancțiune între 330 și 495 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)