Și România trebuie să se alinieze noilor tendințe în ceea ce privește transportul ecofriendly, motiv pentru care Guvernul are în vedere investiții care să încurajeze cetățenii să treacă la mașini electrice. Cererea este din ce în ce mai mare, spune ministrul Mediului. Astfel, în următorii 5 ani, vor exista la nivelul României 18.000 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, a confirmat oficialul Guvernului.
„Lansăm într-o săptămână programul pentru autoritățile publice locale, a trecut de faza de consultare publică, ghidul este public, încep înscrierile într-o săptămână. Vor fi peste 2500 de stații instalate prin acest program. Mai vine un program finanțat din PNRR – managementul acelui program va fi asigurat de Ministerul Dezvoltării – în total vor fi 18.000 de stații instalate în cinci ani în România, primele 2500 din AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n.r).
Autoritățile locale pot aplica indiferent dacă sunt sat, oraș, comună, stațiune turistică, toate unitățile administrativ-teritoriale sunt eligibile. Finanțăm stațiile de încărcare cu putere medie, nu cele cu putere mare instalate în special lângă autostrăzi, unde se pot încărca mașinile în câteva minute, ci cele medii, care sunt utilizate frecvent în zona urbană, în zona rurală”, a explicat Ministrul interimar al Mediului, la Digi24.
În prezent, entitățile private care vor să-și monteze stații de încărcare electrică nu pot beneficia de finanțare. Programul este finanțat integral pentru unitățile administrativ-teritoriale.
„Și în PNRR sistemul este tot pentru unități administrativ-teritoriale și primării. Interesul (pentru stațiile de încărcare electrică – n.r.) este mare, fondurile există, vom avea cele 18.000 de stații de încărcare”, a conchis Taczos Barna.
În prezent, România are aproximativ 800 de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Anul trecut existau doar 400. În statele din vestul și centrul Europei deja s-a trecut la nivelul următor. În olanda există peste 66.000 de stații, iar în Franța și Germania aproximativ 45.000.
În România, cele mai multe stații, câteva sute, se găsesc în regiunea București – Ilfov, respectiv în Timiș și Cluj.