Durata de viață a bateriei auto depinde atât de calitatea ei, cât și de condițiile de utilizare. Mai precis, dacă folosești mașina de mai multe ori pe săptămână și sistemul electric este în stare bună, durata de viață a acumulatorului auto poate ajunge la patru-cinci ani, în condițiile în care este de calitate. În schimb, bateria unei mașini folosite mai rar ar trebui să fie schimbată o dată la aproximativ trei ani. Iată mai jos care sunt semnele unei baterii auto defecte și cum să rezolvi problema.
Bateriile auto se pot descărca brusc, dar, cel mai frecvent, înainte ca acest lucru să se întâmple, acestea vor transmite niște avertismente. Principalul semn este dificultatea de a porni mașina. Întorci cheia în contact, motorul nu are putere și trebuie să încerci de mai multe ori să pornești automobilul până reușești. La început, problema poate apărea din când în când, dar, în timp, se poate agrava.
În anumite circumstanțe, de exemplu, atunci când afară este foarte frig, nu este anormal să ai dificultăți la pornirea motorului. Însă, dacă nu există un astfel de motiv concret, cel mai bine este să verifici starea bateriei auto. În unele cazuri poate să fie, pur și simplu, nevoia unei noi baterii auto.
Dacă bateria auto este descărcată, încearcă să pornești mașina, pentru a vedea dacă aceasta trebuie să fie înlocuită sau dacă poate fi reparată. De cele mai multe ori, cauza descărcării bateriei auto poate să fie evidentă: temperaturile scăzute, un radio sau faruri lăsate aprinse etc.
Pentru a repune în funcțiune bateria, verifică inițial dacă există urme de pulbere albă, albastră sau verde în jurul bornelor, pentru că aceasta poate împiedica contactul între acumulator și cablurile de alimentare. Curățarea acestora poate îmbunătăți contactul, astfel încât mașina să pornească din nou.
Cu mâinile protejate cu mănuși din plastic sau latex, scoate cablurile în ordine, pe cel negativ (negru, minus), apoi pe cel pozitiv (roșu, plus), fără să se atingă între ele. Presară bicarbonat de sodiu în strat gros peste borne, pentru că acel praf colorat este acid. Umezește o cârpă și șterge tot praful, apoi reconectează cablurile. Dacă reziduurile sunt prea groase, poți folosi o periuță cu peri din plastic. Nu folosi nicio unealtă metalică, pentru că există riscul de electrocutare. După reconectarea cablurilor, încearcă să pornești din nou mașina.
Dacă ai disponibilă o altă mașină, a unui prieten, a unei cunoștințe, a unui vecin etc., poți încerca să încarci bateria cu ajutorul unor cabluri standard de pornire. Același lucru este posibil dacă ai un acumulator autor de rezervă în portbagaj. Cablurile trebuie să conecteze bornele bateriei defecte la cele corespunzătoate din mașina funcțională. Pornește-o pe cea din urmă și lasă motorul în funcțiune câteva minute, apoi încearcă să pornești mașina defectă. Dacă nici la o a doua încercare nu pornește, cel mai simplu este să te gândești la achiziționarea unei baterii auto Rombat.
Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, cea mai simplă soluție este să duci mașina la un service auto, pentru o verificare amănunțită. Este posibil ca mașina să aibă probleme la sistemul de încărcare sau să existe o defecțiune electrică ce trebuie să fie reparată.
În concluzie, durata de viață a bateriei este, în general, de cinci ani. Dacă șofezi regulat, bateria se va menține încărcată. În plus, atunci când coboară temperaturile la exterior, dacă este posibil, ține mașina în garaj. Iar, dacă nu o folosești o perioadă mai lungă de timp, deconectează bateria pentru a o menține încărcată.