Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice

Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
Sursă foto: Pixabay

Norvegia este prima țară din lume în care numărul mașinilor electrice este mai mare decât al celor pe benzină. Federația rutieră norvegiană a declarat că „acesta este un moment istoric”.

O premieră mondială în Norvegia

Din cele 2,8 milioane de autoturisme înmatriculate în Norvegia, 754.303 sunt electrice, iar 753.905 funcționează pe benzină, a precizat federația rutieră norvegiană (OFV) într-o declarație. Deși modelele pe diesel sunt cele mai numeroase, cu puțin sub un milion, vânzarea lor este în scădere, conform Știrile ProTv. 

„Acesta este un moment istoric. O piatră de hotar pe care puțini o anticipau acum 10 ani”, a declarat directorul OFV, Øyvind Solberg Thorsen. „Norvegia se îndreaptă astfel rapid spre a deveni prima țară din lume cu un parc de autoturisme dominat de mașini electrice.”

Norvegia și-a stabilit un obiectiv privind vehiculele cu emisii zero

Țara nordică și-a stabilit ca obiectiv ca toate mașinile noi vândute să fie vehicule cu emisii zero, mai exact să fie electrice. În august, vehiculele complet electrice au reprezentat un procent record de 94,3% din înmatriculările de mașini noi în Norvegia, impulsionate de vânzările modelului Tesla Model Y.

Autoritățile norvegiene vor oferi reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice. Astfel, cei care sunt interesați vor putea achiziționa aceste tipuri de mașini la un preț competitiv față de celelalte modele pe combustibil. Vânzările de mașini electrice au început să scadă la sfârșitul anului 2023, iar în prezent reprezintă doar 12,5% din mașinile noi vândute pe continent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`