Pe parcursul 2020, poliţiştii locali au identificat 470 de maşini abandonate pe domeniul public sau privat al statului şi au întocmit documentaţia specifică pe care au înaintat-o către Primăria Galaţi.
Anunțul a fost făcut vineri de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale a municipiului, Aurelia Matei, potrivit Agerpres. Aceasta a mai afirmat că poliţiştii locali din cadrul Serviciului Siguranţă Rutieră au verificat, în 2020, un număr de 620 de autoturisme şi au aplicat 470 de somaţii de ridicare a maşinilor abandonate, fiind emise şi 215 notificări, în cazul celor care nu au răspuns la somaţii.
Astfel, pe parcursul anului anterior, pentru un număr de 162 de autoturisme a fost finalizată şi înaintată documentaţia către Primăria Municipiului Galaţi, în vederea ridicării acestora de pe domeniul public.
Totodată, în anul 2020, la dispeceratul Poliţiei Locale Galaţi au fost înregistrate un număr de 139 de petiţii sau sesizări, inclusiv de pe platforma City App, referitoare la un număr de 387 de autoturisme.
„Unul din principalele obiective ale Poliţiei Locale Galaţi în 2020 a fost, conform atribuţiilor legale, fluidizarea traficului auto şi siguranţa circulaţiei în cadrul cărora, o pondere însemnată au avut-o şi activităţile de identificare a vehiculelor fără stăpân şi dispunerea măsurilor legale, după caz întocmirea documentaţiei pentru ridicarea acestora. Este evident că în acest domeniu sunt necesare măsuri mai ferme şi o procedură simplificată, de altfel modificată recent prin act normativ, însă rezultatele previzionate au fost afectate în parte şi de evoluţia pandemiei COVID-19, deoarece a trebuit să adaptăm activităţile în funcţie de aceasta”, a spus directorul Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui.
Amintim că perioada după care mașinile abandonate pot fi ridicate a fost scurtată. După șase luni în care vehiculul a stat neclintit pe domeniul public, autoritățile îl pot ridica, a decis miercuri Camera Deputaților. De asemenea, mașinile înmatriculate în străinătate pot fi incluse în categoria vehiculelor fără stăpân.
Camera Deputaților a anunțat, în iunie, un nou criteriu pentru includerea mașinilor în categoria vehiculelor fără stăpân, adăugând că un vehicul este considerat drept abandonat dacă stă nefolosit șase luni pe domeniul public.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că şi autoturismele înmatriculate în străinătate pot fi incluse sub incidenţa Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân.
Conform expunerii de motive, inițiativa vizează modificarea şi completarea definiţiei termenului de „vehicule fără stăpân”, pentru a include şi vehicule înmatriculate în străinătate. În trecut, mașinile înmatriculate în străinătate nu puteau fi ridicate.