EXCLUSIV // Aradul ar putea găzdui o fabrică Volkswagen, după ce gigantul german renunță la Turcia / Gheorghe Falcă a confirmat pentru B1.RO că a avut o discuție cu reprezentanții companiei, în perioada în care era primar

Publicat: 15 10. 2019, 14:04
Foto: pixabay.com

EXCLUSIV // Invazia Turciei în nordul Siriei împotriva luptătorilor kurzi ar putea duce la un beneficiu economic important pentru România. Mai exact, compania germană Volkswagen a anunțat amânarea deciziei finale de a construi o nouă uzină în Turcia din cauza situației de securitate și a sancțiunilor internaționale anunțate deja pentru regimul lui Erdogan.

Iar, această decizie de a nu continua, cel puțin pentru moment, proiectul în Turcia, deschide din nou oportunitate pentru România de a fi aleasă drept gazdă pentru a găzdui o fabrică a gigantului german de atuturisme.

În cazul în care România va fi aleasă de către Volkswagen, locația pentru această fabrică va fi la Arad. Contactat de B1.ro, actualul europarlamentar Gheorghe Falcă a confirmat că în perioada în care era primar al Aradului a avut o discuție cu reprezentanției companiei despre amplasamentul acestei unități în zona orașului.

Atunci, germanii au ales oferta foarte benefică făcută de către turci pentru a face această unitate în orașul Manisa din Turcia, dar acum cu această evoluție pe plan geopolitic, Aradul recapată șansa importantă de a primi această ofertă de găzdui Volkswagen.

Pentru această oportunitate, România se duelează cu Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Reamintim că investiția inițială este estimată la 1,3 miliarde de euro, iar capacitatea anuală de producție ar trebui să ajungă la 300 de mii de unități. Scopul este construirea următoarelor generații de Volkswagen Passat și Skoda Superb destinate aproape în totalitate exportului.

Se estima că noul pol, care va fi cea de-a 123-a fabrică Volkswagen din lume, ar urma să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă.

Ofensiva Turciei în nordul Siriei a fost lansată în urmă cu aproape o săptămână, în urma retragerii americane şi în pofida unor dure critici internaţionale.

Operaţiunea numită „Izvorul Păcii” vizează să instaureze o zonă de securitate” de 32 de kilometri lăţime, cu scopul de a despărţi frontiera de teritorii aflate sub controlul miliţiilor kurde, catalogate drept teroriste de Ankara.

De la debutul conflictului, 104 combatanţi kurzi şi peste 60 de civili au fost ucişi în violenţe, în timp ce peste peste 130.000 de persoane au fost dislocate, a anunţat ONU.