Anunţ ŞOC pentru toţi posesorii de maşini Dacia: Ce se întâmplă cu cel mai iubit autoturism din România (FOTO)

Anunţ ŞOC pentru toţi posesorii de maşini Dacia: Ce se întâmplă cu cel mai iubit autoturism din România (FOTO)

Fabrica Dacia din Piteşti împlineşte 50 de ani de la prima maşină produsă în ţara noastră, iIar nostalgicii, dar şi cei care au fost proprietarii maşinii fabricate în România au venit să vadă modelele vechi, prezentate într-o expoziţie.Cu toţii au participat la o paradă în centrul Bucureştiului, anunţă Ştirile ProTV.

Piesa de rezistenţă a expoziţiei a fost o Dacie1100, omaşină ambiţioasă pentru acele vremuri: 1100 de centimetri cubi, 43 de cai putere, configuraţie sport, tracţiunea spate, portbagajul în faţă. Acesta a şi fost, de altfel,primul autoturism românesc.

Această maşină a fost produsă în 1968 şi este primul model care a ieşit pe uşile fabricii din Mioveni cu piese aduse din Franţa şiasamblată de muncitorii din România. Au fost produse cam 40.000 de unităţi, iar exemplarul ajuns acum de muzeu este încă perfect funcţional.

Şi Dacia 1310S, model sport produs din 1983 până în 1991 şi care rula cu cel mult 150 km pe oră, a fost o piesă forte a expoziţiei.

Unică furgoneta Dacia a fost produsă la Colibaşi în 700 de exemplare, folosită apoi de Poşta Română. Din considerente economice, însă, fabrica a retras-o din producţie.

Dacia 2000, o adevărată limuzină pentru acele vremuri, a fost concepută pentru nomenclatura comunistă; a fost folosită şi de Nicolae Ceauşescu.

Un autoturism costacirca 60.000 de lei, într-o vreme în care salariul mediu era de 2000 lei; se făceau însă liste de aşteptare, iar oamenii stăteau câte 3-4 ani să le vină maşina.

Maşinile vechi şi de 50 de ani au fi putut admirate apoi într-o paradă în jurul arcului de Triumf.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`