Șoferii folosesc flash-urile pentru comunicarea cu ceilalți participanți la trafic, fie că încearcă să le semnaleze un pericol sau să își exprime nemulțumirea, potrivit Promotor.ro.
Unii șoferi pot considera flash-urile o agresiune. Studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic în 2022” al Poliției Române a arătat că majoritatea șoferilor au fost agresați în trafic de alți conducători auto, iar unii dintre ei au identificat agresiunea în trafic sub forma claxoanelor puternice și a flash-urilor repetate.
Legea interzice folosirea flash-urilor și prevede amenzi și puncte de penalizare pentru șoferii care folosesc incorect luminile.
O astfel de abatere poate fi sancționată cu 2 sau 3 puncte-amendă, adică 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare.
Faza lungă poate fi folosită corect doar noaptea, când nu avem nicio altă mașină în față.
Nici claxonul nu poate fi folosit pentru comunicarea cu alți conducători auto, ci doar pentru a evita un pericol iminent. Legislația în vigoare le interzice șoferilor să utilizeze claxonul când sunt la mai puțin de 25 de metri distanță de cei cărora li se adresează.
În general, șoferii dau flash-uri din cel puțin patru motive: