Amenzile pentru contravenţiile rutiere vor creşte, de la 1 iulie, pentru a doua oară în acest an, șoferii care vor încălca prevederile Codului Rutier ar putea plăti amenzi până la 2.100 de lei, scrie avocatnet.ro.
Prima creştere din 2015 a cuantumului amenzilor a avut loc la 1 ianuarie.
Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, conform Codului rutier și având în vedere că de la 1 iulie acesta va fi crește de la 975 la 1.050 de lei, acest lucru va atrage automat şi creşterea amenzilor pentru contravenţiile rutiere.
Astfel, de la 1 iulie 2015, un punct-amendă va fi egal cu 105 lei, faţă de 97,5 lei, cât este în prezent.
De luna viitoare, cuantumul amenzilor rutiere va fi cuprins între 210 şi 2.100 de lei, în cazul persoanelor fizice, iar persoanele juridice vor putea fi sancționate cu sume cuprinse înte 2.205 și 10.500 de lei.
Sancțiunile sunt stabilite de clase, în fucție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
Astfel, manevre de schimbare a direcției de mers făcute fără respectarea obligației de semnalizare și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului, se numără printre faptele sancționate cu amenzi din clasa I, cu 2 sau 3 puncte-amendă, respectiv 210 sau 315 de lei amendă.
Pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendii, șoferul va fi sancționat cu amenzile din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte-amendă, 420 sau 525 de lei amendă.
Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulația cu un autovehicul care are defecțiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc se sancționează cu amenzile din clasa a a III-a, însemnând de la 6 la 8 puncte-amenda, de la 630 la 840 de lei.
Amenzile din clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte-amendă, respectiv de la 945 la 2.100 de lei, se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecției tehnice periodice este expirat sau atunci când șoferii nu au anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.