Administrația Străzilor București a fost obligată, în urma unei sentințe definitive, să achite 120.000 de lei unui motociclist, pentru daune morale provocate de un accident rutier din decembrie 2019. Evenimentul a condus la vătămarea integrității corporale a reclamantului.
Totodată, bărbatul a convins magistrații să oblige Administrația Străzilor București la plata sumei de 20.282,87 lei pentru daune materiale, precum și cheltuieli de judecată de 2.050 lei, scrie Profit.ro.
Inițial, motociclistul s-a adresat Judecătoriei Sector 1, care a admis în parte cererea în luna mai 2022, cu posibilitate de apel. Cererea de apel înaintată de Administrația Străzilor București a fost respinsă recent de Tribunalul București, cu posibilitate de recurs. Recent, recursul Administrației Străzilor București a fost respins de magistrații Curții de Apel București.
Bărbatul a susținut că Administrația Străzilor București este vinovată de accidentul rutier din data de 3 decembrie 2019.
„Referitor la cuantumul prejudiciului material, instanța reține că acesta este de 20.282,87 lei, conform dovezilor depuse la dosar. Aceste cheltuieli sunt reprezentate de contravaloarea cheltuielilor de spitalizare, deplasare la spital și medicamente”, se arată în motivarea unei sentințe a Judecătoriei Sector 1 din data de 12 mai 2022.
Cât despre cuantumul prejudiciului moral, instanța a avut în vedere că reclamantul, din analiza actelor medicale depuse la dosar, a suferit o fractură, multiple excoriații, o luxație și traumatism cranio-facial, fiind necesare 75-80 zile îngrijiri medicale, pentru vătămările suferite.
„Este de necontestat faptul că reclamantul a fost nevoit să suporte durere fizică, precum și emoții puternice de furie, tristețe, teamă, toate acestea reprezentând consecințele de neevitat, ale evenimentului traumatic suferit. În afară de toate aceste elemente, pe care instanța este obligată să le ia în considerare, suma de 120.000 lei are caracter rezonabil și este în limita aprecierii din doctrină și jurisprudență, din această materie, pentru compensarea prejudiciului nepatrimonial suferit. Cu privire la diferența solicitată (40.000 lei – n.r.), instanța reține că există anumite limite, chiar dacă subiective, interpretabile, ce trebuie respectate, chiar și în această materie. Aceste limite vizează evitarea împovărării excesive a părții chemate să răspundă, prin raportare la condițiile economice concrete, dar și prin raportare la jurisprudența aferentă. În raport de existența acestor criterii, pe care, de asemenea, instanța este obligată să le aibă în vedere, cererea de acordare a diferenței, de 40.000 lei, va fi respinsă. Astfel, posibilitatea reclamantului de a duce o viață normală nu a fost afectată, acesta beneficiind de o recuperare favorabilă, în urma evenimentului rutier produs”, mai este precizat în motivare.
Accidentul a fost provocat de lipsa indicatorului rutier cu semnificația „Interzis la stânga” atunci când se deplasa cu motocicleta pe strada Colței din București și a intrat în coliziune cu un autovehicul.
Astfel, reclamantul a invocat prevederile Codului Civil, care la articolul 1357 spune că persoana care cauzează alteia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare.
Totodată, conform sursei citate, articolul 5 din OUG 195/2002 afirmă că administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competențelor ce îi revin, cu avizul Poliției rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, și să le mențină în stare corespunzătoare.