Mulți dintre șoferi cred că dacă vor conduce cu o viteză redusă nu sunt predispuși la accidente grave, însă Titi Aur, fost campion de raliuri, susține că poți fi afectat foarte tare, dacă nu ții cond de câteva recomandări simple.
Conducerea defensivă depinde de mulți factori, printre care tipul autoturismului, poziția la volan, airbag-urile, centura de siguranță și dacă autoturismul are diverse sisteme care te pot proteja.
„Vă dau un exemplu. Dacă stau foarte aproape de volan, airbag-ul mă loveşte în plin în faţă, poate să îmi rupă şi gâtul. Sau am copilul în picioare între scaune şi la o frână mai puternică se duce şi dă cu capul în bord.
Dacă nu ştiu să folosesc interiorul maşinii corect, de la cum stau la volan, cum îmi pun centura de siguranţă… Şi vă mai dau un exemplu. Pasagerul din dreapta care îşi pune centura de siguranţă, dar este mai mic de statură şi îi vine centura peste gât. La o frână, poate să îşi rupă gâtul sau să aibă probleme cu respiraţia”, spune Titi Aur.
De asemenea, fostul pilot de raliuri a mai adăugat că și impactul la viteză mică poate fi periculos, însă poate fi prevenit, dacă avem măsurile de siguranță corecte în mașină.
Pentru a-i convinge pe toți șoferii că la viteză mică poți fi accidentat, Titi Aur a dat și un exemplu.
„Tetiera neridicată la nivelul creştetului capului, ci la nivelul umerilor. Vine cineva din spate şi mă loveşte cu 20 km/h. Dacă cineva îşi imaginează că e impact minor, nu e. Mai ales dacă nu eşti atent şi maşina pleacă în faţă, poţi să îţi rupi gâtul. Dacă tetiera este corect reglată, la creştetul capului, atunci capul se va opri în tetieră în astfel de situaţii. Va fi un impact, nu va fi plăcut, sunt sperieturi, înjurături, dar nu îţi rupi nimic. Şi asta se poate întâmpla mai ales cu pasagerii din spate. Dacă şoferul mai poate vedea în oglindă, anticipează, ceva, cel din spate nu vede nimic. Deci da, răspunsul este că la viteză mică poţi fi accidentat grav”, a spus el, potrivit DCNews.
Titi Aur a precizat și cine ar putea fi cel mai grav rănit în cazul unui accident.
„Cel mai grav accidentat dintr-o maşină este cel care doarme sau care citeşte. Pentru că nu anticipează, nu se încordează. Şi vorbim de impact la 20, 30, 40 km/h, nu de impact la viteze mari. Deci da, poţi fi accident grav la viteză mică dacă nu respecţi nişte reguli banale”, a spus fostul pilot de raliuri.