Motorul este piesa centrală a unui ATV(All-Terrain Vehicle) sau a oricărui tip de vehicul care poate influența performanțele, eficiența și utilizarea acestuia. Practic, această componentă majoră generează puterea necesară ca să pună în mișcare ATV-ul, astfel încât să poată depăși terenuri dificile, precum noroi, nisip, pietriș sau drumuri accidentate. Având în vedere rolul important pe care îl are, este bine să cunoști părțile esențiale ale motorului ca să-l întreții corect și să previi problemele. Iată câteva date esențiale despre principalele piese de motor pentru ATV și motociclete! Vezi în materialul următor cum funcționează fiecare și ce probleme pot întâmpina!
Pistonul
Pistonul este una dintre cele mai importante componente ale motorului. Această piesă cilindrică din metal (de obicei din aluminiu) se mișcă în interiorul cilindrului, pentru a comprima amestecul de aer și combustibil, astfel încât să genereze puterea necesară punerii în funcțiune. Pistonul lucrează în patru timpi (în cazul motoarelor în 4 timpi) sau doi timpi (la motoarele în 2 timpi), contribuind la fiecare etapă a procesului de ardere. Este important să știi că uzura pistonului poate duce la pierderi de compresie și scăderea performanței, de aceea este recomandat să acorzi o întreținere adecvată. Evită utilizarea unui ulei nepotrivit, supraîncălzirea motorului și asigură-te că verifici și schimbi periodic segmentele pistonului, pentru a te bucura în continuare de o funcționare optimă.
Sistemul de alimentare (carburator sau injecție)
Sistemul de alimentare asigură amestecul corect de combustibil și aer, necesar pentru ardere. Dacă acest sistem nu funcționează corect, motorul poate pierde putere, consumă excesiv combustibil sau chiar există riscul să nu pornească. Pe lista celor mai frecvente probleme care pot apărea se află înfundarea duzelor din cauza murdăriei sau a combustibilului de calitate slabă. Pentru a evita astfel de situații este recomandat să utilizezi combustibil de calitate și aditivi pentru curățare.
Sistemul de aprindere
Sistemul de aprindere are un rol esențial în funcționarea optimă a motorului unui ATV. Acesta generează scânteia necesară pentru aprinderea amestecului de aer și combustibil în cilindru. Dacă acest sistem are probleme, motorul poate porni greu, funcționa neregulat sau chiar să nu pornească deloc. Bujia, bobina de inducție, dispozitivul electronic de aprindere și senzorii sunt componente principale ale sistemului de aprindere. Conducătorii de ATV se pot confrunta cu o bujie uzată sau cu o bobină de inducție defectă, de aceea ca să nu ajungi într-o astfel de situație este indicat să asiguri o mentenanță adecvată. Schimbă periodic bujia și alege una de calitate, verifică și curăță cablurile și conectorii ca să eviți astfel oxidarea și evită contactul cu apă sau noroi excesiv în zona componentelor electrice.
Sistemul de răcire
Sistemul de răcire are un rol major în prevenirea supraîncălzirii motorului și asigură o temperatură optimă de funcționare. Dacă motorul se supraîncălzește, poate suferi daune ireparabile, cum ar fi uzura prematură a componentelor interne, inclusiv a pistonului și a segmentelor. Sistemul de răcire ajută la disiparea căldurii generate în timpul procesului de ardere, permițând motorului să funcționeze eficient și să ofere performanțe optime. Radiatorul, lichidul de răcire, termostatul, pompa de apă sunt părți componente ale sistemului de răcire.
Arborele cotit
Arborele cotit transformă forța generată de motor în mișcare de rotație. Această mișcare este apoi transmisă roților prin intermediul sistemului de propulsie, scrie hondaparts-direct.com, permițând ATV-ului să se deplaseze. Ca să asiguri o funcționare optimă este recomandat să schimbi uleiul regulat și să alegi un produs de calitate. De asemenea, verifică și înlocuiește lagărele uzate la intervale recomandate.