Unsprezece persoane și-au pierdut viațaîn urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă seară, la secția de terapie intensivă de la Spitalul dinPiatra Neamț. Acesteavor fi identificate cu ajutorul analizelor ADN. Autoritățile ar fi apelat la această metodă după ce cadavrele carbonizate nu au putut fi recunoscute de rude, din cauză că erau complet desfigurate.
Medicii legiști din județul Neamțau recoltat, luni, probe ADNde la rudele unora dintre persoanele decedate în urma incendiului care a cuprins, sâmbătă seară, secția ATI.
Între timp, doctorii au finalizat necropsiile în cazul a patru dintre victime, iar procurorii Parchetului Genaral, veniți de la București, au continuat audierile.
În cursul zilei de duminică, ce doi procurori au statde vorbă cu managerul spitalului, Lucian Micu, și șeful secției de terapie intensivă.
Mai mult decât atât, anchetatorii au făcut și primele percheziții în birourile conducerii, de unde au fost ridicate mai multedocumente. De asemenea, au fost ridicate mai multedispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării.
Fiul unei victime de la Spitalul Județean Piatra Neamț a declaratcă incendiul de la ATI a fost atât de puternic încât victimele au fost pur și simplu carbonizate.Constantin Teslaru susține că autoritățile îl plimbă acum pe drumuri, din cauza birocrației.
„Până acum nu mi s-a spus nimic concret, ce s-a întâmplat, de ce a murit mama mea și acei oameni de acolo, care au pierit în chinuri groaznice. Dar vreau să spun că mă poartă pe drumuri, de la procuratură la poliție, de la starea civilă la procuratură, pentru o simplă ștampilă, pentru că a fost moarte violentă. La procuratură mi se cere buletinul mamei, dar eu nu am cum să-l dau, pentru că este la criminalistică, nu am cum să intru în posesia lui”, a declarat pentru Gândul.ro Constantin Teslaru, fiul unei femei de 70 de ani care a murit în incendiul de sâmbătă seară de la Piatra Neamț.
Bărbatul spune că organele de poliție i-au transmis cămama lui este carbonizată.
„Mâine ar trebui să o scot pe mama, deși mi s-a transmis de ieri ca să o iau luni. Mi s-a spus de la spital că nu au unde să o depoziteze. La recunoaștere nu m-au chemat pentru că nu mai am ce să recunosc, este carbonizată. Este un dezastru acolo, nu lasă pe nimeni să intre…
Cam toată lumea care a fost acolo este carbonizată, în afară de două persoane care au fost scoase, dar și alea au murit la UPU”, a mai spus fiul victimei de la ATI.
Premierul Orban a spus duminică searacă managerul spitalului nu a cerut avizul DSP Neamț pentru lucrările de la secția ATI, lucrări care au vizat inclusiv instalația electrică a saloanelor.
Ministrul Sănătăţii,Nelu Tătaru, a anunțat luni că medicul Cătălin Denciu, cel care a salvat o parte din pacienții din Piatra-Neamț, este în stare stabilă.
„A ajuns ieri în jurul orei 12,00. S-a efectuat şi o procedură de dializă. S-au efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. (…) Este o procedură şi un protocol în arsuri. Aşteptăm evaluări în fiecare zi. Ţinem legătura. Seara, la ora 18,00, avem nişte informări pe care le face corpul medical de acolo. Primele intervenţii le-a suferit la Floreasca în dimineaţa zilei de ieri când a aterizat”, a explicat Tătaru, într-o declaraţie de presă la sediul Ministerului Sănătăţii.