Invitat la emisiunea Evenimentul Zilei, de luni, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a explicat care sunt sursele de venit ale instituției pe care o conduce, problemele cu care organizmul se confruntă din punct de vedere a bugetului și al deficitului. “CNAS are o gaură de aproape un miliard de euro anual”, a spus el.
Duță a indicat sursele din care se finanțează acaestă bancă a sănătății românilor ca fiind contribuțiile oamenilor, CAS-urile, și subvențiile statului cu care Casa își acoperă deficitul.
“Două surse mari de proveniență: contribuțiile pe care le plătim cu toții, CAS-urile, și mai vine statul cu o parte de subvenție pentru programele naționale. În România din păcate avem doar 10 milioane de cetățeni care plătesc, iar restul de 10 milioane nu dau nici un leu. Conform legii așa s-a decis aceste persoane sunt scutite. Acum 6 luni de zile s-a luat decizia ca pensionarii de la 740 de lei în sus să plătească aceste contribuții, pentru că intrasem într-un deficit foarte mare și practic nu mai puteam s funcționăm. Până atunci doar 8 milioane plăteau”, a explicat Duță.
Șeful CNAS a declarat că deficitul înregistrat de instituție în fiecare an este de aproape un miliard de euro, ca urmare a diferenței între banii colectați de la cetățeni și costul tratamentului medical al românilor.
“Teoretic ar trebui să vezi câți bani ai, să vezi cât costă serviciile medicale din piață și să spui cetățenilor: domnilor ați dat acești bani, piața atât poate să vă ofere. La noi statul spune că le dăm tot. Este un deficit pentru că piața de medicamente consumă mult mai mult decât se strâng”, a subliniat Lucian Duță.
Potrivit acestuia din punct de vedere al colectării banilor nu se mai pot face îmbunătățiri substanțiale pentru că deja nu mai sunt pături soaciale de la care să se colecteze bani.
„Nu mai avem ce să facem, pentru că s-a ajuns la 740 de lei pensionarii. Ar trebui să impozitezi și sub 740 de lei”, a declarat el.